Az egyesítési terv ellen agitál a ciprusi elnök

Vágólapra másolva!
A Ciprus egyesítését célzó ENSZ-terv határozott elutasítására hívta fel szerda este Taszosz Papadopulosz köztársasági elnök a megosztott földközi-tengeri szigetország görög közösségét.
Vágólapra másolva!

Papadopulosz szenvedélyes hangvételű, közel egyórás tévébeszédében buzdította nemzettársait arra, hogy mondjanak "határozott nemet" a Kofi Annan ENSZ-főtitkár által előterjesztett terv elfogadásáról tervezett áprilisi népszavazáson. Elutasító álláspontját egyebek között azzal indokolta, hogy a terv a 30 éve megosztott Ciprus újraegyesítése helyett állandósítaná a szigetország mostani megosztottságát.

Az Annan-terv elfogadásáról Cipruson április 24-én rendeznek népszavazást az északi török enklávéban, és a görögök lakta csonka köztársaságban. Rauf Denktas ciprusi török vezető szintén a terv elutasítására fogja buzdítani nemzettársait, attól tartva, hogy a törökök jogai - minden ENSZ-garancia ellenére - csorbulnak az újraegyesülés esetén.

Az Annan-terv értelmében laza konföderáció keretében egyesítenék a görögök lakta csonka Ciprusi Köztársaságot és a szigetország északi részén lévő török enklávét, amelynek államiságát egyedül Törökország ismeri el. A terv elfogadásához szükséges, hogy a szigetország mindkét részében az "igen" szavazatok kerüljenek többségbe a népszavazáson.

Amennyiben az újraegyesítést nem fogadják el, úgy csak a csonka Ciprusi Köztársaság lesz tagja május 1-jén az EU-nak, az északi török terület nem.