Ideiglenes fegyverszünet Falludzsában

Vágólapra másolva!
Tűzszünet lép érvénybe vasárnap délelőtt Falludzsában, ahol pontosan egy hete kezdődtek véres harcok a szunnita felkelők és az amerikai csapatok között - állapodtak meg róla a szembenálló felek.
Vágólapra másolva!

Az iraki tárgyalóküldöttségben részt vevő Iraki Iszlám Párt egyik vezetője közölte, hogy a fegyvernyugvás helyi idő szerint 10 órakor kezdődik, és a megállapodás értelmében 12 órán át tart. Ez idő alatt az amerikai tengerészgyalogosok fokozatosan elhagyják a várost - fűzte hozzá az illetékes.

Mark Kimmitt amerikai dandártábornok, az Irakot megszálló koalíció hadműveleti főnöke már korábban bejelentette: az amerikai egységek készen állnak a tűzszünetre helyi idő szerint szombaton déltől, hogy lehetővé váljon a közvetítés a szembenálló felek között.

A Bagdadtól 50 kilométerre lévő Falludzsa ellen az amerikai erők azért indítottak offenzívát, hogy elfogják annak a támadásnak a végrehajtóit, amelyben négy amerikai biztonsági őr vesztette életét, majd kettejük holttestét megcsonkították és közszemlére tették ki.