Az ENSZ hamarosan kijelölné Irak ideiglenes kormányát

Vágólapra másolva!
Az Irakban dúló harcok ellenére lehetségesnek véli Lahdar Brahimi ENSZ-különmegbízott, hogy május végéig kiválasszák az arab ország ideiglenes kormányának tagjait, egy hónappal az Egyesült Államok által a politikai hatalom átadására kitűzött határidő előtt.
Vágólapra másolva!

Brahimi, akit az Egyesült Államok kért fel az iraki átmenettel kapcsolatos tanácsadásra, kedden a világszervezet New York-i székhelyén ismertette az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) az arab ország ideiglenes kormányának felállításával és működésével kapcsolatos elképzeléseit.

A megbízott úgy vélte, hogy az ideiglenes kabinetet elvileg az irakiaknak kellene megválasztaniuk; bár ez korántsem lesz könnyű feladat, május végéig mégis ki lehet választani azokat az irakiak számára elfogadható személyeket, akik megalakíthatnák az ügyvezető kormányt. A kabinet tagjai így egy hónapig készülhetnek a kormányzásra, amíg a megszálló erőket vezető Egyesült Államok a tervek szerint június 30-án átadja a politikai hatalmat. Az ideiglenes kormánynak a 2005 januárjában tervezett választásokig a napi ügyek vitele lenne a feladata, vagyis tartózkodna a hosszabb távra szóló döntésektől, tekintettel arra, hogy a testület nem demokratikus általános választások eredményeként jött létre.

Brahimi jónak látná azt is, ha a pártatlan szakértőkből felállítandó ideiglenes kabinet június 30-ig megállapodásra jutna az Egyesült Államokkal az arab ország szuverenitásáról. Így például "kristálytiszta megegyzésre" lenne szükség az ügyvezető kormány, illetve az amerikai vezetésű jelenlegi megszálló erők és a hatalom átadása után Irakban maradó külföldi csapatok viszonyáról, valamint arról, hogy Bagdad milyen segítséget kérhet esetleg az ENSZ-től.

A szuverenitással kapcsolatban Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn mindazonáltal már jelezte: az új iraki kormánynak le kell majd mondania hatalma egy részéről, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi erők saját parancsnokság alatt működhessenek.

Az ENSZ BT támogatta Brahiminek az iraki átmenetre vonatkozó elképzeléseit. A tanács a rendezésben érintett iraki feleket a különmegbízottal való együttműködésre, Irak szomszédait és a nemzetközi közösséget pedig arra hívott fel, hogy támogassák Brahimi elképzeléseinek valóra váltását.