350 millióan szavaztak a világ legnagyobb választásán

Vágólapra másolva!
Hétfőn fejeződött be a világ legnagyobb demokráciájában a három hétig tartó parlamenti választás, amelynek során nagyon alacsony részvétel mellett több mint 350 millió indiai adta le szavazatát. Eredményhirdetés csak csütörtökre várható, addig számolják a szavazatokat, amelyeket elektronikusan adtak le az indiai választópolgárok.
Vágólapra másolva!

Az utolsó, negyedik szakaszban több mint 200 millió választópolgár 2 ezernél is több jelölt közül választhatott. A hatalmas országban ugyanis nem lehet megszervezni, hogy egyszerre tartsák a választásokat. Összesen 675 millió szavazásra jogosult indiai polgár adhatta volna le szavazatát a választásokon. A választási eredményekre három napig várni kell, ilyen sok időbe telik, míg megszámlálják a sok szavazólapot.

Az idős indiai miniszterelnök, Atal Bihari Vadzspají a harmadik ciklusát szándékszik hivatalában tölteni. A kormányzat azonban aggódik az exit-poll eredmények miatt, amelyek szerint lehet, hogy nem lesz meg az abszolút többségük, noha a korábbi felmérések alapján erre megvolt az esélyük. A kormányzó hindu nacionalisták legnagyobb ellenfele az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus, amelynek vezetője Sonia Gandhi, a híres politikusdinasztia negyedik generációjának tagja. "Beleadtunk apait-anyait a kampányba. Meglátjuk, mi lesz, van még három napunk" - nyilatkozta Sonia Gandhi lánya.

Eredményhirdetés ugyanis május 13-ra várható, akkor derül ki hogy kik jutottak be az 543 fős parlamentbe és hogy mely pártok alkothatnak kormányt. Valószínűleg annak a nagy országos pártnak, amely kormányt akar alakítani, koalícióra kell lépnie a nagyobb regionális pártokkal. Annyit lehet tudni, hogy a részvételi arány 55-58 százalékos volt, amely alacsonyabb a korábbi választásokénál.

Az ország választási rendszere Nagy-Britanniáéhoz hasonlítható: az országot 543 választókerületre osztották, és csak egyéni képviselőjelöltekre lehet szavazni, mivel lista nincsen. A választás egyfordulós, és az a jelölt nyer, aki relatíve a legtöbb szavazatot kapja, tehát nem szükséges abszolút többség elérése.

A szegény és hihetetlenül elmaradott régiókkal rendelkező országban már 21. századi technikával, elektronikusan szavaztak az indiaiak. Az elektronikus szerkezeteket többek között helikopterekkel, elefántokkal és ökrös szekerekkel szállították, hogy eljuttassák azokat a 700 ezer szavazókörbe, még az ország legtávolabbi szegleteibe is. Annak ellenére, hogy az első beszámolók néhány apró hibáról tudósítottak, úgy tűnik, a modern szerkezetek jól működtek az egész voksolás alatt.