Törzsi hadsereget vetne be Pakisztán az al-Kaida ellen

Vágólapra másolva!
1800 fős törzsi hadsereget állítanak fel Pakisztánban, amelynek feladata az Afganisztánnal határos törzsi területeken tartózkodó külföldiek ellenőrzése lenne. A térségben ugyanis feltehetően sok al-Kaida-tag talált menedéket, az ellenük kivezényelt pakisztáni kormányerőket viszont nem szívesen látják a viszonylagos függetlenséget élvező helyi törzsek.
Vágólapra másolva!

1800 fős törzsi hadsereget készülnek felállítani a pakisztáni Dél-Vazirisztánban, hogy levadásszák a területen bujkáló al-Kaida-tagokat. Ez a legnagyobb haderő, amelyet ilyen célra állítanak fel. A törzsi hadsereg vagy laskár létrehozásáról az Ahmedzaj Vazir nevű törzs döntött, amely a Pesavartól 400 kilométerre délkeletre fekvő Wana városában és térségében él.

Ez lesz az első alkalom, hogy a térség kisebb-nagyobb klánjai egyesülnek az al-Kaida ellen - jelentette a BBC News. Az új haderő fő célja, hogy nyilvántartásba vegye a Dél-Vazirisztánban tartózkodó külföldieket, annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a múlt hónapban kötöttek a törzsi vezetők és a pakisztáni hatóságok. A haderő gyülekezőjét kedden tartják Wanában, ahol további részleteket ismertetnek a célokról és a bevetések feltételeiről.

Többen már megalakulása előtt kritizálták a haderőt. Egy katonai vezető szerint nem rejtőzködnek külföldiek a térség hegyeiben. A BBC-nek nyilatkozó Neik Mohammad figyelmeztetett, hogy ő és követői ismét fegyvert fognak, ha a kormányzat megsérti azt a múlt havi ígéretét, hogy nem indít újabb offenzívát Dél-Vazirisztánban. Mohammad tagadta a külföldiek regisztrálását előíró intézkedéseket.

Ezzel szemben a térség kormányzója azt állítja: a közelmúltban a törzsekkel megkötött megállapodás világosan meghatározza a nyilvántartásba vételt, sőt a térségben tartózkodó külföldiek már számos alkalommal megszegték ennek újabb és újabb határidejét. A kormányzó által kiadott közlemény "egyéb intézkedések" bevezetésével fenyegeti a külföldieket, ha elmulasztják regisztráltatni magukat.

A térségben csak korlátozottan érvényesül a pakisztáni államhatalom, helyette az itt élő törzsek és vezetőik igazgatják a területet. Az Afganisztánnal határos törzsi területeken a pakisztáni hatóságok szerint sok egykori tálib és al-Kaida-tag rejtőzködik, feltételezések szerint Oszama bin Laden is errefelé bujkálhat. Pakisztán, amely jelentős szövetségese a terrorizmus elleni háborút meghirdető Egyesült Államoknak számos alkalommal igyekezett kifüstölni a területen gyanított muzulmán szélsőségeseket, ám a hivatalos hadseregnek nem csak az al-Kaida tagjaival, hanem a függetlenségüket féltve őrző törzsek fegyvereseivel is meggyűlt a bajuk.