Ötszáz keresztényt gyilkoltak meg Nigériában

Vágólapra másolva!
Több mint ötszáz keresztényt gyilkoltak meg két nap alatt az észak-nigériai Kano városában a helyi keresztény szervezetek szerint. Az elkövetők felfegyverzett muzulmánok voltak. Több mint tízezer ember menekült el a térségből a vérengzés elől. A nigériai hatóságok szerint összesen negyven ember halt meg Kanóban az utóbbi napok zavargásai során. Ugyanakkor a kanói korházba nem engedték be a meghaltak hozzátartozóit, a helyiek szerint azért, mert el akarják titkolni, hogy a zavargások során meghaltak egy részével rendőrségi lövedékek végeztek.
Vágólapra másolva!
Legalább 630 halálos áldozata van a nigériai vérengzésnek/nagyvilag/20040506legalabb.html

Megöltek az észak-nigériai Kano városában mintegy 500-600, többségükben keresztény embert az elmúlt két nap véres zavargásai során. A helyi keresztény közösség vezetőinek csütörtöki közlése szerint fegyveres muzulmánok voltak az elkövetők. Saidu Dogo, a CAN nigériai keresztény egyesület főtitkára szerint több mint 10 ezren menekültek el a vérengzés elől. Felszólította hittestvéreit, hogy tartózkodjanak a bosszútól.

Dogo adatait egyelőre sem a rendőrség, sem pedig a vöröskereszt vagy a kórházak nem erősítették meg. Kano szövetségi állam rendőrfőnöke szerint 30 ember halt meg és 40 sebesült meg az elmúlt két napon. Mint közölte, Kanóban ismét nyugalom van, a biztonsági erők visszanyerték az ellenőrzést a térség felett.

A Vöröskereszt - mint mondta - a zűrzavaros állapotok miatt még nem tudott megszemlélni minden halottat, de a hullaház megtelt. Legalább öt holttestet már nem is tudtak elhelyezni ott. Nem engedtek be a kanói kórházba több hozzátartozót, akik rokonaik után kutattak. Egyesek attól tartanak, hogy a halottakat azért nem fogják kiadni a családtagoknak, mert némelyikük rendőrök lövedékeitől vesztette életét. Abdul Ganiju Dawodu rendőrfőnök szerdán adott tűzparancsot azzal a céllal, hogy a hatóságok visszaszerezzék az ellenőrzést a térségben.