Az Európai Néppárt marad a legnagyobb frakció

Vágólapra másolva!
Megőrzi első helyét, azaz továbbra is az Európai Parlament legnagyobb frakciója marad a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt - jelentette be Pat Cox, az Európai Parlament elnöke hétfő hajnalban. Pat Cox riasztónak nevezte az EU-ellenes és szélsőjobboldali pártok jó eredményét a vasárnapi európai parlamenti választáskon. A cikk második részében megismerheti a tagállamok választási eredményeit.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlamentben az Európai Néppárt alkotja a legnagyobb képviselőcsoportot 269 mandátummal. Ezt Pat Cox, az Európai Parlament elnöke hétfő hajnalban jelentette be. Ennek a frakciónak a tagja a Fidesz és az MDF is.

Pat Cox közlése szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon a 732 fős Európai Parlamentben második helyre került az Európai Szocialisták Pártja - ide tartozik az MSZP - 199 képviselővel, a harmadikon a liberálisok képviselőcsoportja - itt ül majd a két SZDSZ-es - 63 képviselővel, majd a Zöldek 42 mandátummal. Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoportja 36 mandátummal, az Unió a Nemzetek Európájáért 26 mandátummal, a Demokráciák és a Sokszínűség Európájának képviselőcsoportja 20 mandátummal bír. 77 képviselő nem tartozik majd egyetlen frakcióhoz sem.

Pat Cox riasztónak nevezte az EU-ellenes és szélsőjobboldali pártok jó eredményét a vasárnapi európai parlamenti választáskon. Világos, hogy a kormányok számára ez fontos üzenet: Ha hisznek az EU-ban, akkor meg kell mutatniuk, hogy képesek a vezetésre - nyilatkozta az EP elnöke. Ez különösen azokra a kormányokra igaz, amelyek azt tervezik, hogy népszavazást terveznek az EU-alkotmányáról - tette hozzá.

Cox közölte, az új összetételű Európai Parlamentben így is mintegy 90 százalékos lesz az Európa mellett elkötelezett pártok képviselete, az euroszkeptikus és szélsőjobboldali pártok nem szerzik meg a mandátumok 10-15 százalékát.

Bővítéspártiak a magyar EP-jelöltek/itthon/20040602bovitespartiak.html

A parlamenti elnök bírálta, hogy a pártok a választási kampányban a nemzeti témákra összpontosítottak. "Európa hiányzott sok választási kampányban"-jelentette ki. - Különösen Közép-és kelet-Európában, ahol a választási részvétel csak 26 százalékos volt, kell erősebben elkötelezniük magukat Európa irányában a politikai erőknek.

Az európai parlamenti képviselők nem országonként alkotnak frakciót, hanem saját pártállásuknak, politikai hovatartozásuknak megfelelően tömörülnek nemzetek feletti képviselőcsoportokba.

Az Európai Parlamentben idén május elsejéig, a 10 új tagország képviselőinek csatlakozásáig 626 képviselő volt, akik nyolc képviselőcsoportot alkottak. A legnagyobb az Európai Néppárt (EPP) frakciója volt, 232 képviselővel, ezt követte az Európai Szocialista Párt frakciója 175 fővel, majd az Európai Liberális Demokraták 52 fős képviselőcsoportja. Az Egységes Európai Baloldal (49 képviselő) a kommunistákat és a szélsőbaloldali csoportosulásokat tömörítette. Az EP ötödik legnagyobb erejét a Zöldek adták a maguk 45 képviselőjével. A hatodik frakció az Unió a Nemzetek Európájáért nevet viselte: 23 képviselője alapvetően a szuverenitás megőrzésének fontosságát hangsúlyozó francia és olasz szervezetekből jött. A Demokráciák és Különbségek Európája nevű, 18 fős frakcióba - mint neve is mutatja - a legkülönbözőbb kis csoportosulások küldtek képviselőket. Az utolsó csoportot pedig a független képviselők alkották, 32 fővel.