Véget érhetnek az etióp diktátor zimbabwei szép napjai

Vágólapra másolva!
Kiadná Etiópiának egykori diktátorát az új zimbabwei egységkormány. A 17 éve Robert Mugabe zimbabwei elnök vendégszeretetét élvező Mengistu Haile Mariamra halál vár hazájában. Tavaly ítélték halálra az egykori véreskezű diktátort.
Vágólapra másolva!

Búcsút mondhat 17 éve tartó zimbabwei aranyéletének Mengistu Haile Mariam, egykori véreskezű etiópiai diktátor. A hazájában uralma idején dúló vörös terror alatt elkövetett népirtásért tavaly távollétében halálra ítélt diktátor vígan élt Robert Mugabe zimbabwei elnök védőszárnya alatt: idejét egy szigorúan védett hararei villában, egy, a főváros közelében fekvő udvarházban, illetve egy nyaralóban töltötte a szépséges Kariba-tó partján. Mugabe dollármilliókat költött rá, például fizette telefonszámláit és 24 órás őrséget biztosított számára. Cserébe az egykori etióp vezér védelmi tanácsokat adott neki. Állítólag az ő ötlete volt 700 ezer ellenzéki beállítottságúnak vélt városi szegény viskóinak leromboltatása 2006-ban.

Az etióp kiadatási kérelmeket mindeddig elutasította a zimbabwei elnök, akinek hatalomra jutását nagyban segítette a Mengistu által az 1970-es években gerilláinak nyújtott támogatás. Csakhogy Mugabe hatalma az utóbbi hónapokban annyira meggyengült, hogy kénytelen bevennie kormányába az ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalmat (MDC), amelynek szóvivője azt mondta a brit Timesnak, hogy Mengistu kiadatásának elrendelése az új kormány legfontosabb tennivalói között szerepel.

Mengistu 1977 és 1991 között volt Etiópia államfője. Hivatali ideje alatt marxista-leninista ideológiájú egypárti diktatúrát épített ki az afrikai országban, az ellenzéket brutálisan elnyomták. Mengistu hatalmának végét az 1980-as évek nagy éhínségei és lázongásai vetítették előre, végül a Szovjetunió felbomlása és az onnan kapott segélyek elapadása pecsételte meg sorsát.