Találat érte Kína belgrádi nagykövetségét - összeült a BT

Röviddel péntek éjfél előtt találat érte Kína belgrádi nagykövetséget a NATO éjszakai légitámadásában. Kína elítélte a két halálos áldozatot követelő akciót és összehivatta az ENSZ Niztonsági Tanácsát.

Kína kérésére péntek éjjel New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, miután a NATO Jugoszlávia elleni légi csapásai során találat érte Kína belgrádi nagykövetségét, az eddigi jelentések szerint legkevesebb két ember (köztük az Új-Kína hírügynökség egyik tudósítónője) halálát okozva, többeket pedig megsebesítve.

A BT tagjai először zárt ajtók mögötti tanácskozásra vonultak vissza, hogy közös állásfoglalást fogalmazzanak meg, amit aztán nyilatkozat formájában lehet ismertetni a később, helyi idő szerint immár hajnalban tervezett nyílt ülésen.
Kína ENSZ-képviselete, a Belgrádból érkezett hírekre elhangzott első reagálásában felszólította a NATO-t a katonai műveletek azonnali beszüntetésére, valamint barbár cselekedetnek, az ENSZ-Alapokmány megsértésének minősítette a NATO akcióját. Kína azt kéri a Biztonsági Tanácstól, hogy ítélje el belgrádi nagykövetségének bombázását, a NATO-val szemben pedig az a követelése, hogy adjon magyarázatot a történtekre.

A zárt ülés megkezdése előtt Peter Burleigh amerikai
ENSZ-képviselő újságírók előtt kijelentette: az Egyesült Államok sajnálkozik amiatt, hogy támadás érte a kínai nagykövetség épületét, és bocsánatot fog kérni Pekingtől, ha igazolódik, hogy a NATO a felelős. "Soha nem veszünk célba sem polgári személyeket, sem nagykövetséget" - tette hozzá. Burleigh szerint Madeleine Albright amerikai külügyminiszter igyekszik kapcsolatba lépni kínai hivatali partnerével, Tang Csia-hszüannal, hogy ugyanilyen tartalmú üzenetet adjon át neki.

(MTI)

Ajánló: