Clinton: Európának kell finanszírozni az újjáépítés költségeit

Az egyik kulcsfontosságú kérdése a jugoszláviai háborúnak, hogy ki fedezi majd a békekötés után az újjáépítés költségeit. Clinton amerikai elnök szerint Európa.

Clinton elnökA Nemzeti Kegyelet napján, Arlingtonban a Nemzeti Temetőben Clinton mintegy húszperces beszédet tartott. Ebben kifejtette, hogy a koszozovói beavatkozás azért volt szükséges, hogy életeket-köztük az amerikaiakét -megmentsék. Megerősítette azt is, hogy az újjáépítés költségeit nagyrészben Európának kell fedezni. " Tudom, hogy sok amerikai azt hiszi, hogy ez nem a mi háborúnk, de emlékezzenek a múltra: akkor is túl sokáig vártunk a beavatkozással, ami végül is rengeteg emberáldozatot követelt."-fűzte hozzá Clinton.
Clinton nem tért ki a diplomáciai rendezés megoldására beszédében, de megerősítették a Fehér Házban, hogy tegnap 30 perces beszélgetést folytatott Sztyepasin orosz miniszterelnökkel, igaz, csak telefonon.

A NATO katonai vezetői egyébként ma találkoznak, hogy elvégezzék az utolsó símitásokat a szárazföldi békefenntartó erők bevetésének tervén. Az előzetes tervek szerint a NATO-n kívüli nemzetek is résztvennének az akcióban, így Oroszország és Ukrajna is. Az Egyesült államok kontingense 7000 fős.

(A New York Times alapján)