Gázrobbanás egy moszkvai kilencemeletes lakótelepi házban

Csütörtök hajnali négy óráig 35 embert, köztük 12 gyermeket emeltek ki élve a mentő alakulatok annak a moszkvai lakótelepi háznak a romjai közül, amely vélhetően gázrobbanás miatt omlott be nem sokkal éjfél után.

Halottat egyelőre ötöt hoztak ki a romok alól. A helyszínen 60 mentőautó és 40 tűzoltó dolgozik, kórházba eddig 16 sérültet szállítottak, köztük két gyermeket.

Az orosz főváros délkeleti kerületében történt robbanás következtében egy kilencemeletes lakótelepi ház 72 lakása (két lépcsőház) dőlt romba, s a romok az első becslések szerint háromszáz alvó embert temethettek maguk alá.

A minisztérium szóvivője ugyanakkor csak előzetes feltételezésnek nevezte, hogy gázrobbanás történt. A robbanás okát a rendőrség a még vizsgálja. Vlagyimir Rusajlo belügyminiszter és Jurij Luzskov moszkvai polgármester is a katasztrófa helyszínére sietett.

Az Eho Moszkvi rádió egyik AFP által idézett újságírója a helyszínen megerősítette a feltételezést, miszerint gázrobbanás történt. Mint mondta, érkezésekor erős gázszagot lehetett érezni a levegőben. A mentők szerint a szerencsétlenség után valóságos gázfelhő terült a környékre. A detonáció száz méteres körzetben kitört minden ablakot, és törmelékkel szórta be az utcákat.

(MTI)