Viktor Csernomirgyin volt orosz miniszterelnök csütörtökön Washingtonban elismerte, hogy kormánya követett el hibákat, amelyek hozzájárulhattak a pénzmosás gyanújával kapcsolatos
botrányokhoz. Véleménye szerint fontos, hogy az ügy végére mihamarabb pont kerüljön, nehogy rossz viszony alakuljon ki Oroszország és Amerika között.

A volt miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy az ügyekre fényt derítsenek, a bűnösöket megbüntessék, a pénzt visszaszolgáltassák, az ismétlődést pedig megakadályozzák. Szorgalmazta, hogy ezek az egyedi ügyek ne mérgezzék meg az amerikai-orosz kapcsolatokat.

Csernomirgyin, aki 1992 végétől 1998 márciusáig állt az orosz kormány élén (míg Borisz Jelcin elnök le nem váltotta őt), és aki jelenleg a Gazprom óriásvállalat elnöke, jelezte: megfontolás tárgyává teszi, hogy induljon-e a december 19-i dumaválasztáson.

A USA Today című lap augusztus 25-i számában arról számolt be, hogy az orosz alvilág legkevesebb tizenötmilliárd dollárt mosott tisztára öt amerikai bankon keresztül, a Borisz Jelcin elnöksége alatt működő kormányok iránymutatásával.

A Corriere della Sera című olasz lap pedig augusztus 26-i számában közölt elsőként leleplező cikket arról, hogy Bahgjet Pacolli, a Kreml felújításával megbízott, koszovói származású svájci építési vállalkozó pénzelte a Jelcin család svájci bankszámláit, és állítólag egymillió dollárt is átutalt az elnök személyes céljára egy budapesti bankba. A Kreml, a Mabetex és Pacolli visszautasított minden vádat.

(MTI)

Korábban:

(1999.09.16.)