Moszkva tagadja, hogy nagyszabású hadműveletek zajlanának Csecsenföldön

Csecsenföld harmadik legnagyobb városában öt ember vesztette életét a szövetségi erők szombati rakétatámadása során. A napokban az Európai Unió küldöttsége érkezik Moszkvába, hogy a csecsenföldi helyzetről tárgyaljanak az orosz vezetéssel.

Az észak-kaukázusi katonai körzet alakulatai egyes helyeken mintegy öt kilométer mélységben behatoltak csecsen területre, és a határmenti körzetekben biztonsági övezeteket próbálnak létrehozni - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség vasárnap.

Orosz harckocsik vasárnap korán reggel csecsen területeket lőttek. Az orosz hírügynökség szerint a Csecsenföld nyugati részén lévő Bamut falu térségét vették tűz alá helyi idő szerint hajnali 5 óra körül.
Az ingusföldi belügyminisztérium azt közölte, hogy a páncélosok a szomszédos Ingusföldről 40 percen át lőttek csecsen területeket.

Az elmúlt 24 órában 3104 menekült lépte át a csecsen-dagesztáni határt.

Grozniji bejelentés szerint szombat délután is heves harcok dúltak Csecsenföld északi részén az orosz és a csecsen erők között.

Urusz-Martanban, Csecsenföld harmadik legnagyobb városában öt ember, köztük egy asszony és két gyermek vesztette életét, amikor helyi idő szerint szombat este hat órakor két rakéta csapódott be a város főterén. A környező épületekben mindenhol kitörtek az ablakok a robbanások erejétől, és komoly anyagi kár keletkezett a közelben álló mecsetben és az iszlám főiskolában.

A Groznijtól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Urusz-Martan külvárosi részeit is lőtték szombaton a szövetségi erők, és eltaláltak egy csirketenyésztő üzemet, valamint egy építőanyag-raktárat.

A szövetségi erők három irányból lépték át pénteken Csecsenföld közigazgatási határát. Moszkvai bejelentés szerint északnyugatról és északkeletről Dagesztán felől, délről pedig Ingusföld irányából vonultak be "néhány métertől néhány kilométerig terjedő sávban" az orosz csapatok, hogy biztonsági övezetet hozzanak létre a határ mentén a személyek és az anyagi javak mozgásának szigorú és rendszeres ellenőrzése, a terrorista csoportok mozgásának megakadályozása céljából.

Csecsenföldi források az AFP helyszíni tudósítójának ugyanakkor azt mondták, hogy az északnyugati Naurszkaja járásban szombaton harcok voltak Rubezsnoje, Iscserszkaja, Csernokozovo, Alpatovo és Szaljevszkaja településeknél. Ezek a falvak mintegy 35 kilométerre vannak Csecsenföld közigazgatási határától. (Groznij szerint pénteken tíz orosz katona vesztette életét a Naurszkaja járásban kirobbant összecsapásokban.)
Északkeleten az orosz csapatok elfoglalták Borozgyinovka települést, és lövöldözésbe keveredtek a csecsenekkel Dubovszkaja és Kargalinszkaja faluk közelében.

Moszkva hivatalosan azt állítja, hogy nagy szabású harci cselekmények nincsenek Csecsenföldön, és nem is terveznek ilyesmit, de a tüzérség és a légierő csapást mér és fog mérni a csecsen gerillák állásaira.
Valerij Manyilov tábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese az NTV orosz televíziónak elmondta, hogy a legfontosabb a katonák életének megőrzése, de elkerülhetetlenül lesznek veszteségek. Hozzátette azonban, hogy szombat reggel hat órától egyetlen orosz katona sem sebesült meg.

Jevgenyij Primakov és Szergej Sztyepasin volt orosz miniszterelnökök szombaton egybehangzóan támogatásukról biztosították a moszkvai kormány eddigi lépéseit. Primakov azt mondta, hogy ellenzi egy szárazföldi hadművelet megindítását, mert az nagy veszteségekhez vezetne az orosz katonák és a polgári lakosság körében. Sztyepasin pedig arra figyelmeztetett, hogy el kell kerülni az 1994-96-os háborúban elkövetett hibákat, és nem kell sietni egyik vagy másik csecsen politikai erő felkarolásával.

Az Európai Unió küldöttsége a napokban Moszkvába utazik, hogy a csecsenföldi helyzetről tárgyaljon az orosz vezetéssel.
A küldöttség Tarja Halonen finn külügyminiszter szerint Moszkva értésére fogja adni, hogy az EU elismeri: orosz területen zajló eseményekről van szó, de ez nem jelenti azt, hogy az orosz vezetés bármilyen rendezési elvet alkalmazhat.

A látogatás három fontos EU-tagállam múlt heti hivatalos megnyilatkozását követi. Franciaország, Németország és Olaszország közösen fejezték ki aggodalmukat a csecsenföldi orosz támadások, a helyzet folyamatos romlása miatt.

Az orosz külügyminiszter - Brüsszelben adott - válasza erre azonban az volt, hogy Moszkva terroristák ellen küzd, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - köztük Franciaország - a múlt héten fogadott el határozatot arról, hogy harcolni kell a terrorizmus minden formája ellen.

Az Agence Europe brüsszeli hírlevél szerint az EU-küldöttség az uniót decemberig elnöklő Finnország és a januártól irányító Portugália képviselőjéből áll majd, akikhez csatlakozik Javier Solana leendő EU-főtitkár képviselője és Christopher Patten, az Európai Bizottság külügyi felelőse.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

1999. október 2.