Az angol bíróság kiadja Pinochetet Spanyolországnak

Éljenzésben törtek ki a brit főváros központjában lévő Bow Street-i bíróságon belül és kívül tartózkodók az ítélet kihirdetése után, mely eleget tesz annak a spanyolországi kérésnek, hogy adják ki nekik Augosto Pinochet volt chilei diktátort. A politikust azzal vádolják, hogy szerepet vállalt a hatalma alatt történt embertelenségekben.

Augosto Pinochet

Fotó: Russel Boyce
A kiadatásról szóló ítéletet a brit belügyminiszter Jack Straw is jóváhagyta. Pinochet ügyvédei a politikus egészségi állapotára való tekintettel korábban azt kérték a belügyi tárca vezetőjétől, hogy akadályozza meg a kiadatást.

A 83 éves politikust közel egy éve tartóztatták le Londonban, ahol hátsérüléseit kezeltette, azóta pedig házi őrizetben tartják. A spanyol Baltazar Garcón bíró ugyanis azzal vádolja a Chilét 17 évig hatalmában tartó volt államfőt, hogy a chilei katonai junta idején kínzásokat végzett, kínzásra szövetkezett és folyamatos terrorkampányt folytatott. A volt diktátor ügyvédei szerint védencük nem felelős a történtekért.

Pinochet sem az öt napig tartó tárgyaláson, sem az ítélet kihirdetésén nem vett részt, mivel az állapota rosszabbodott az utóbbi időben.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Az Amnesty international oldalán. (angolul)

Korábban:

(1999.09.28.)