A tízezret is elérheti az indiai forgószél halálos áldozatainak száma

Gyorsított ütemben segítik az India keleti partjainál pénteken végigsöpört, pusztító erejű forgószél áldozatait. A természeti csapás halálos áldozatainak száma egyes becslések szerint akár a tízezret is elérheti Orisza szövetségi államban.

A forgószél az állam lakosságának 40 százalékát (12 millió ember) érintette, mintegy ötmillió lakhelyet rongált meg és milliókat tett hajléktalanná - mondta Jaganát Patnájk oriszai pénzügyminiszter.

A hadsereg helikoptereken juttatja el a segélycsomagokat Orisza állam Bengál-öböl partjainál fekvő körzeteibe, ahol a ciklon keltette tengerár 15 kilométer mélyen árasztotta el a szárazföldet.

Egyes területeken a lakosság napok óta nem jut élelemhez, sem ivóvízhez, az emberek a folyó vizével oltják szomjukat, fokozva ezzel a járványok kitörésének esélyét. A vasúti összeköttetés mielőbbi helyreállításán több ezer katona dolgozik megszakítás nélkül.

A halálos áldozatok pontos számát egyelőre nem lehetett megállapítani, mert a hatóságok eddig nem tudtak kapcsolatot teremteni a leginkább sújtott területekkel. Egyes források szerint a forgószél és az árvíz 5 ezer, mások szerint 10 ezer emberéletet követelt.

A katasztrófa Paradip kikötőjében végezte a legnagyobb pusztítást, ahol jóformán egyetlen ház sem maradt állva.
Hétfőn az elkeseredett tömeg megtámadta azt a helikoptert, amelyen a szövetségi állam néhány minisztere érkezett a kikötővárosba. Az incidensben senki sem sérült meg.

Az ENSZ felajánlotta segítségét Indiának. A Nemzetközi Vöröskereszt pedig felhívással fordult a világhoz, hogy gyűjtsön össze 2,5 millió dollárt az áldozatok és károsultak megsegítésére.

Ez volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa, amely ebben az évszázadban Orisza szövetségi államot sújtotta.


(MTI)

Ajánló:

Olvassa el a Tudomány csatorna összeállítását!