Az indiai gépeltérítők váltságdíjat is követelnek

A gépeltérítők kedden új követeléssel álltak elő. 200 millió dollárt, Indiában bebörtönzött szélsőségesek szabadonbocsátását, és egy szökés közben agyonlőtt terrorista koporsójának átadását követelik.

Az indiai utasszállító repülőgépet eltérítő fegyveresek Indiában bebörtönzött 35 muzulmán szélsőséges szabadon bocsátását, 200 millió dollárt és egy szökés közben agyonlőtt terrorista koporsójának átadását követelik. Az indiai külügyminiszter szerint a géprablók meg akarják kapni a pénzt, még mielőtt szabadon engednék ötödik napja fogva tartott túszaikat. Nevük mellőzését kérő indiai illetékesek kijelentették, hogy Újdelhi nem fog engedni a géprablók ultimátumának.

A géprablók kedden álltak elő újabb követeléseikkel, amelyek között szerepel Szaddzsad Afgani egykori gerillavezér holttestének kihantolása és átadása is. A Harkat-ul-Anszar nevű felkelőcsoport 1994-ben őrizetbe vett vezetője akkor vesztette életét, amikor bebörtönzött szakadárok egy csoportja sikertelen kísérletet tett a szökésre a dzsammui Kot Balval börtönből. A gépeltérítők már kezdettől fogva követelik az indiai hatóságoktól, hogy az Indian Airlines-gép 155 utasának szabadsága fejében engedje ki a börtönből Mohammad Maszud Azhart, a szakadár kasmiri fegyveresek ideológusát.

A Kabulban hatalmon lévő tálib kormányzat kedden kijelentette, hogy a túszválság megoldódása esetén nem fog menedéket adni a géprablóknak, hanem a Nemzetközi Vöröskereszt gondjaira bízza őket.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 28.)