Szándékos emberöléssel vádolnak két, eutanáziában segédkező belga orvost

Szándékos emberölés miatt Belgiumban vádat emeltek két, eutanáziában segédkező liege-i orvos ellen. Egyikőjüket már őrizetbe is vették, annak ellenére, hogy a belga szenátusban hetek óta folyik a kegyes halált, az eutanáziát szabályozó törvény vitája.

A vizsgálatra a kórház személyzetétől származó névtelen feljelentés alapján került sor. A liege-i Citadel kórház igazgatósága szerint a két orvost azzal vádolják, hogy egy tüdőfibrózissal évek óta kezelt idős betegnek, Raymond Rouellet-nek a halálát okozták.

A betegnek határozott kívánsága volt, hogy vessenek véget szenvedéseinek. Családja sem ellenezte döntését. Január 14-én ezért a két orvos lekapcsolta az idős beteget lélegeztetőgépéről, és egy Nesdonal nevű készítménnyel átsegítették a halálba.

- Egy nappal azelőtt, hogy lekapcsoltuk volna Rouellet-t a lélegeztetőgépről, újabb konzíliumot tartottunk a két orvossal és a családdal. A beteget is megkérdeztük, aki teljesen egyértelmű jellel válaszolt: elhúzta a kezét a torka előtt - mondta Christian de Landsheere orvosigazgató

Az igazgató szerint minden a lehető legalaposabban és körültekintően zajlott le, a beteg és családja kívánsága szerint. Az igazgató annyit ismert el, hogy talán az ápolószemélyzettel is többet kellett volna tanácskozni erről a konkrét esetről. A vád alá helyezett két orvos dr. Léon Radoux aneszteziológus és dr. Claude Chevolet kardiológus.

(MTI)