A lengyel kormány nem szándékozik váltságdíjat fizetni jemeni nagykövetéért

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter-helyettes közölte, hogy a szerda este elrabolt jemeni lengyel nagykövet él és egészséges.

Sikorski az RMF lengyel kereskedelmi rádióban nyilatkozva azt mondta, hogy Krzysztof Suprowicz nagykövet kapcsolatba lépett a varsói külügyminisztériummal, és ennek alapján megállapítható volt, hogy él és nem történt bántódása.

A külügyminiszter-helyettes szerint a lengyel kormány állandó kapcsolatban áll a jemeni hatóságokkal, amelyek igyekeznek elérni a nagykövet elengedését. Az emberrablók műholdas telefont bocsátottak foglyuk rendelkezésére, ezen hívta fel a varsói külügyminisztériumot.

Sikorski azt is elmondta, hogy az emberrablók egy, a jemeni főváros közelében élő klánhoz tartoznak, és Suprowicz elengedéséért cserébe egy börtönben ülő földijük szabadon bocsátását követelik. Hozzátette, hogy váltságdíjat nem kérnek. A külügyminiszter-helyettes szerint évente ismétlődő, már-már szokásos emberrablásról van szó, és ez reményre jogosít fel, minthogy ezek egyike sem végződött tragikusan.

Krzysztof Luft kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy a lengyel kormány semmiképpen sem fizet váltságdíjat, ha az emberrablók ilyen követeléssel állnának elő.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. március 2.)