Csak könnygázlövedékekkel tudták megállítani a szerbeket a francia békefenntartók Kosovska Mitrovicában. A szerbek ugyanis ismét meg akarták támadni az albánokat, akik megpróbáltak visszatérni otthonaikba. Csütörtökön már tettek egy sikertelen kísérletet arra az albánok, hogy visszafoglalják korábban elhagyott házaikat. Akkor a szerbek kövekkel dobálták meg az albánokat, így sikerült megakadályozni hazatérésüket.

Az albánok már csütörtökön is megpróbáltak hazatérni. A helyzetüket az nehezíti, hogy útjuk a település szerbek által lakott részén át vezet az etnikailag kettéosztott városban. Az albánoknak ráadásul még át kellett kelniük a települést kettészelő Ibar folyón is.

Két híd vezet keresztül az Ibaron Kosovska Mitrovicában. Az a pontonhíd, amelyet a KFOR épített, jelenleg - a rossz időjárás miatt - használhatatlan. Ezért a másik hídon akart átkelni csütörtökön 43 albán család, hogy visszatérjenek korábban elhagyott otthonaikba, amelyek a város másik felén találhatóak.

Azonban 150 szerb nő elállta útjukat, és kövekkel dobálta meg az albánokat, akik kénytelenek voltak visszafordulni. A KFOR vezetői szerint szerb oldalról még tüzet is nyitottak a békefenntartó katonákra.

Pénteken a KFOR felajánlotta az albánoknak, hogy katonai teherautókkal hazaszállítják őket. Az ajánlatot azonban egyetlen albán család sem fogadta el. A KFOR erők és a helyi albánok közötti viszony ugyanis rendkívül feszült.

Ezután a békefenntartók kísérték az albánokat. A szerbek ismét meg akarták támadni az albánokat, azonban ezúttal a francia békefenntartók közbeléptek, és könnygázlövedékekkel szétkergették a szerbeket.

Bajram Rexhepi, a település albán polgármestere elmondta: ha a KFOR-katonák most sem tudták volna megállítani a szerbeket, véglegesen megrendült volna az albán lakosság bizalma a NATO-ban és a békefenntartókban.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Friss hírek Koszovóról angolul