"A józan ész szerint a lapos sarok jobb, a büszkeségünk azonban azt mondja, magas sarokkal jobban nézünk ki." - Mary Brooks: Az egyedi ruha titkai (The Secrets of Destinctive Dress) (1918)

Kétféle anyagból készült cipő
A felbolydult időszakok gyakran vezetnek alapvető társadalmi változásokhoz, ezek pedig többnyire drámai változásokat eredményeznek a divatban. Ez mindenképpen igaz az 1910-es évekre. Az évtized elején a divat viszonylag nyuggodt volt, ám 1914-ben kitört az első világháború. Megváltozott a világ, s az évtized végére a divat is.

Az évtized legfontosabb eseménye vitathatatlanul a háború volt, ám azért történtek más dolgok is. Ez volt a szüfrazsett-mozgalom és az amerikai szesztilalom korszaka. Lezajlott az orosz forradalom, Kafka megírta az Átváltozást, elsüllyedt a Titanic, s berobbantak a köztudatba a némafilm első sztárjai, például Charlie Chaplin és Mary Pickford.

Szüfrazsett-cipő
A ruhák alapvetően megváltoztak. A fűző nyomtalanul eltűnt, helyét a keleti háremeket utánozó ruhák vették át. A divatban elterjedtek a keleti színek és motívumok. Néhány szoknya olyan szűk volt, hogy alig lehetett benne mozogni. Mivel a nők féltek, hogy elszakítják szoknyájukat, előfordult, hogy összekötötték lábaikat, hogy ne tudjanak nagyot lépni. Nem tudni, miért gondolták, hogy ez olyan remek ötlet; az mindenesetre érdekes, hogy ez a divat a szüfrazsett-mozgalommal egyszerre jelentkezett.

A cipők és a harisnyák is egzotikusak és színesek lettek, főleg azután, hogy a kor híres divattervezője, Paul Poiret keleti stílusú ékszeres papucsok tervezésébe fogott.

A világháború drámaian megváltoztatta az emberek életét. A férfiak elmentek a frontra, az asszonyokra maradt a munka a gyárakban. Ahogy nőtt az asszonyok függetlensége, úgy vágytak egyre jobban a praktikus cipőkre.

A háború miatt az emberek kevésbé léhán öltözködtek. A ruhák gyakorlatiasabbak, férfiasabbak lettek, a szoknyák pedig a textilhiány miatt rövidültek. Még a legformálisabb ruhát megkövetelő szórakozóhelyek is feloldották vendégeiket a kötelező estélyi ruha viselése alól. A fűzős csizmák ismét divatba jöttek, ezúttal praktikusságuk miatt. A férfiak és a nők cipői hasonlóak lettek. A szüfrazsettek a lábfejüket megmutató cipőket választottak a fűzős magasszárú lábbelik helyett.

Többféle anyagot használtak cipőkészítésre. Divatba jöttek a kétféle anyagból készült cipők, amikhez gyakran bőrt és vásznat, illetve gabardint használtak. A bőrt gyakran kifordították és másféle bőrrel összevarva készítettek cipőt belőle. A nappali és az esti viseletre szánt papucscipőket egyaránt gyakran díszítették levehető acél- vagy ezüstcsattal, markazittal.

Az egyik első Converse-cipő
A háború végével a divat hatalmasat változott. Ahogy megváltozott az emberek érdeklődése, úgy változott a divat is. Megnőtt a sportruházat népszerűsége, s a sportruhák darabjai hamarosan a mindennapi utcai divatban is felbukkantak. 1917-ben egy amerikai cég megtervezte az első tornacipőt, amit Keds-nek neveztek el. Ez volt a mokaszinon kívül az egyetlen olyan cipő, amiben csendben lehetett járni.

A Converse még abban az évben elkezdte gyártani a ma is létező All Star tornacipő-sorozatot, s ezzel alapvetően megváltoztatta a sportcipő-divatot...

A kor embere megőrült a következőkért:
V-nyak, mintás harisnya, gombok, telefon, foxtrott, távol-keleti motívumok, bubifrizura, műselyem

Ajánló:

(angolul)