AIDS-betegeket fogadnak fel pénzbehajtónak Tajvanon

Egy tajvani adósságbehajtással foglalkozó cég AIDS-betegeket alkalmaz. Abban bíznak, hogy a betegségggel szembeni félelmek segítenek rávenni az ügyfeleket a fizetésre. Egy AIDS-otthon vezetője szerint nincs is ezzel semmi baj, hiszen a betegek nem harapással fenyegetik majd az adósokat.

A Guardian szerint az eset világosan mutatja, hogy Ázsia nagy részén mennyi előítélet és tudatlanság övezi a HIV-fertőzést és az AIDS-et. Sok tajvani még mindig azt hiszi, hogy a betegséget el lehet kapni közös WC-használattól vagy társadalmi érintkezéstől.

"Reméljük, az AIDS-betegek nagyobb nyomást gyakorolnak adósainkra" - mondta a Guardiannek Tung Nien-taj, a tajvani behajtócég vezetője. A cég hétfőn kötött megállapodást Csi Csia-vejjel, egy AIDS-eseknek és HIV-fertőzötteknek létrehozott otthon vezetőjével. A szerződés szerint a behajtók napi 3000 tajvani dollárt (27 000 forintot) kapnak majd azért, hogy felkeressék és fizetésre bírják az adósokat.

Csi szervezete szintén kap 50 000 tajvani dollárt (450 000 forintot) a szerződésért. A férfi tagadja, hogy a megállapodás növeli az emberek előítéletét. "A betegeknek munka kell, a pénzbehajtó cégnek meg új módszerekre van szüksége a hatékony pénzbehajtáshoz. Ez rendes üzlet, és végül is a cég nem kérte arra a betegeket, hogy harapják meg az adósokat a nagyobb hatékonyság érdekében" - mondta a férfi a Guardiannek.

Helyi AIDS-szervezetek azonban elítélték a megállapodást, mert szerintük visszaveti a lakosság felvilágosítására irányuló törekvéseket. A szigeten sok HIV-pozitív embert félelemből még az orvosi rendelőkben sem látják el. "Fel nem foghatom, hogyan tehet valaki ilyet. Kihasználja a betegeket, és ezt úgy próbálja eladni, mintha jót tenne velük a munkalehetőséggel" - mondta egy HIV-fertőzöttekkel foglalkozó szociális munkás.

A HIV-pozitív külföldieket még mindig nem engedik be Tajvanba. 1995-ben az amerikai kosárlabdasztár, Earvin Magic Johnsontsem kapott beutazási engedélyt.

Tajvanról számos diszkriminatív esetet jelentettek az ADIS-esekkel szemben. Egyszer egy nővér az éjszaka közepén felrázott álmából egy beteget, csak azért, hogy megkérdezze tőle, megbánta-e, hogy homoszexuális.

Hasonló előítéletek jellemzik Ázsia sok más területét is. HIV-fertőzötteket gyakran kizárnak az iskolákból és az egészségügyből. Erre még a fejlettebb Hongkongban is volt példa.

A tajvani kormány eddig visszautasított minden kezdeményezést az AIDS-esek jogainak védelmére. Az ország egészségügyi vezetői azt mondják, semmit nem tehetnek a pénzbehajtási terv ellen sem, hacsak a betegek nem fogják tűvel fenyegetni az adósokat. A behajtócég vezetője sem sajnálkozik a felkavart érzelmek miatt.

Csi szerint a cég legközelebb prostituáltakat bérel majd fel, mert az adósok inkább fizetnek, mint hogy ezekkel a nőkkel kapcsolatba hozzák őket.

Ajánló:

(angolul)