Csak részben hatásos az anthrax elleni oltás

Az Öböl-háború után több százezer amerikai katonát oltottak be a biológiai fegyverként is használható anthrax vagy lépfene elleni vakcinával. A programot az egész hadseregre ki akarják terjeszteni annak ellenére, hogy az oltás sem képes teljes védelmet nyújtani az anthrax ellen.

Az anthrax elleni oltás nem nyújt megfelelő védettséget - jelentette a BBC. Az oltást az Egyesült Államok Hadseregének Fertőző Betegségek Kutatóintézetében tesztelték rézuszmajmokon. A tizenöt majom ugyan nem halt bele a fertőzésbe, de körülbelül két hétre súlyosan megbetegedtek. A kisérleti eredmények alapján a beoltott katonák valószínűleg nem halnának meg egy esetleges anthraxtámadásban, az azonban biztos, hogy súlyosan megbetegednének. Egy ilyen betegség pedig egész alakulatokat béníthatna le. A katonák véleménye az, hogy egy beteggel vagy sebesülttel több baj van, mint egy halottal.

A lépfene volt az első ismert baktérium, melyet 1877-ben, Robert Koch laboratóriumában mutattak ki. A betegséget azonban már az egyiptomiak is ismerték, a több mint háromezer-ötszáz éves Ipu-Wer papirusz szerint.

Noha ritka betegség, és normális esetben a lépfenefertőzés esélye embereknél egy a százezerhez, kiválóan alkalmas biológiai tömegpusztító fegyvernek. Az anthrax nevű anyag, mely lépfenetörzseket tartalmaz, bármivel (rakéta, tüzérségi lövedék) célba juttatható, nincs színe, szaga, íze, és levegővel terjedő változata halálos. A lépfene-baktériumok a tüdőt és a légutakat támadják meg, a betegség korai tünetei leginkább az influenzára emlékeztetnek. A kórokozók később teljesen szétroncsolják az áldozat tüdejét, ezzel annak halálát okozva.

A lépfene elleni kampányba akkor kezdtek az Egyesült Államok fegyveres erői, amikor az Öböl-háború után az ENSZ fegyverzetellenőrjei Irakban körülbelül 8000 tonna antraxot találtak. Ez a baktérium biológiai fegyverként is alkalmazható. Az Irakban talált mennyiség elegendő lenne az egész emberiség kiirtásához.

Eddig körülbelül négyszázötvenezer katonát oltottak be, de a teljes haderőt, majdnem két és fél millió embert szeretnének ellátni a "biológiai golyóálló mellénnyel". Több katonát helyeztek azonban vád alá, mert nem voltak hajlandók oltásra jelentkezni, ugyanis félnek annak mellékhatásaitól.
"A legénységet rendesen félrevezették ezzel az oltással... A legtöbben még ma is azt hiszik, hogy ha közvetlenül mellettük robban is egy ilyen kórokozókkal teli bomba, másnap teljesen fitten tudnak majd harcba menni" - nyilatkozta Chris Seiple, az amerikai hadsereg vegyifegyver-kutató intézetének szakértője.

Ajánló:

angolul