Német lapértesülés szerint a Nagy Péter orosz atommeghajtású cirkálóról kilőtt rakéta okozta a Kurszk pusztulását. Az orosz atom-tengeralattjáró, fedélzetén 118 emberrel, augusztus 12-én süllyedt a Barents-tenger mélyére.

A Berliner Zeitung című berlini napilap pénteki számában azt írja, hogy moszkvai tudósítójának sikerült megszereznie az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) vizsgálóbizottságának jelentését, amelyet Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz augusztus 31-én juttattak el.

A dokumentumban az áll, hogy az Északi Flotta hadgyakorlatában részt vevő Nagy Péter cirkálóról augusztus 12-én kilőttek egy új célkereső rendszerrel felszerelt, Gránit típusú tengeralattjáró-elhárító rakétát, amely 20 kilométer megtétele után a vízbe csapódott.

Ezt követően a cirkáló műszerei két robbanást is regisztráltak, sőt a parancsnoki hídról láthatóak is voltak a robbanások. Csak később derült ki, hogy a Kurszk és a vízbe csapódott rakéta között mindössze 400 méter volt a távolság - írja a Berliner Zeitung.

Az FSZB egyik szóvivője a német újság érdeklődésére tagadta egy ilyen jelentés létezését.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. szeptember 6.)