Vojiszlav Kostunica újdonsült jugoszláv elnök kedden Belgrádban bejelentette a szövetségi hadsereg irányítására hivatott egyik legfontosabb testület, a Legfelsőbb Védelmi Tanács közelgő összehívását. Kostunica Hubert Védrine francia külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő sajtóértekezletén közölte, hogy szerdán összeül a testület.

A Beta belgrádi hírügynökség értesülése szerint az ülést Milo Djukanovic montenegrói elnök hétfői balesete miatt későbbre halasztották. Kostunica a sajtóértekezleten a belgrádi változásokkal összefüggésben, mintegy a Montenegróval való viszony rendezésének "jó irányban haladását" példázandó jelentette be a védelmi tanács ülését. Megjegyezte, hogy azon Djukanovic mellett Milan Milutinovics szerb elnök is részt vesz. A megbeszélés témaköreit nem említette, de megfigyelők szerint a hatalomváltás után felmerülhetnek esetleges személycserék, a katonai felső vezetés ugyanis többször meglehetősen nyíltan kiállt az előző kormányzat mellett.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács a szövetségi és a két tagköztársasági elnökből áll, és ülésein a védelmi miniszter és a vezérkari főnök is részt vehet. A jugoszláv alkotmány szerint a jugoszláv elnök a tanács döntéseivel összhangban irányítja a jugoszláv hadsereget. A döntések érvényességéhez az szükséges, hogy a szavazati joggal rendelkező három elnök azonos módon voksoljon az egyes kérdésekben.

A védelmi tanácsot utoljára a tavalyi NATO-csapásokat megelőző időszakban hívták össze, így Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök lényegében önmaga irányíthatta a hozzá hűséges hadsereget (amely a múlt heti belgrádi népfelkelésbe végül nem avatkozott be). Az elmúlt időben vitát okozott, hogy Belgrádban főparancsnoknak nevezték Milosevicset. Az ellenzék ezt vitatta, mert a jugoszláv alkotmány nem említ kifejezetten ilyen tisztséget. Belgrád ezt elismerte, de úgy vélte: a lényegen ez sem változtat, hiszen a jugoszláv államfő felett nincs más parancsnoklási szint.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 9.)