Szabadlábra helyezték a cseh hatóságok csütörtökön azokat a magyar állampolgárokat, akiket szeptember végén helyeztek előzetes letartóztatásba Prágában - tudatta közleményben a Külügyminisztérium szóvivői irodája. A szabadon engedett hét személy közül hat ellen tovább folytatódik a cseh hatóságok által kezdeményezett büntetőeljárás.

A közlemény szerint egy személy ellen a büntetőeljárást megszüntették, további hat társa ellen - szabadlábra helyezésük mellett - tovább folytatódik a büntetőeljárás, de Csehországot ők is elhagyhatják.

A prágai magyar nagykövetség a fejleményekről tájékoztatja a hozzátartozókat, segítséget nyújt ahhoz, hogy szabadon bocsátásukat követően a magyar állampolgárok felvehessék a kapcsolatot családjukkal, illetve mielőbb hazatérhessenek.

A közlemény leszögezi: a Külügyminisztérium és a prágai magyar nagykövetség kiemelkedő figyelmet fordított a magyar állampolgárok ügyére, minden lehetséges segítséget biztosított számukra.

- A kiváló magyar-cseh kapcsolatok és a két ország között hatályban lévő nemzetközi szerződések megfelelő alapot teremtettek arra, hogy a magyar fél, állampolgárai érdekében minden lehetséges szinten, diplomáciai úton is fellépjen - zárul a külügyi tárca közleménye.

(MTI)

Ajánló:

(2000.09.21.)

Korábban:

(2000.10.19.)