A ciprusi ortodox egyház homoszexualitással vádolja egyik legnépszerűbb püspökét. A megvádolt főpap, az idős és betegeskedő jelenlegi egyházfő legesélyesebb utódjának számított. Egyik vádlóját - aki szintén magas rangú egyházi személy és fontos szerepet tölthet be az utódlásban - közben felfüggesztették rendfőnöki tisztéből, mivel kiderült róla, hogy cölibátusi fogadalma ellenére két törvénytelen gyermeket nemzett. Az egyházi botrányok kivizsgálására a ciprusi főügyész független rendőrségi vizsgálatot rendelt el.

Athanasziosz limasszoli érseket négyrendbeli szodómiával és homoszexuális egyházi személyek ügyeinek takargatásával vádolják - közölte nicosiai sajtóértekezletén Neophütou morphoui püspök. A megvádolt püspöknek szombatig kell számot adnia a terhére rótt cselekményekről a három püspöktársából álló egyházi vizsgálóbizottságnak.

A ciprusi ortodox egyház feje, Khrüszosztomosz érsek rendkívüli szinódust hívott össze november 14-ére, hogy értékelje a folyamatban lévő egyházi vizsgálat eredményét, és ha szükséges, ítéletet hozzon az ügyben. A szodómiával vádolt püspök az idős és betegeskedő egyházfő kegyeltjének és favorizált utódjának számít.

A tavaly kinevezett limasszoli püspök ellen két archimandrita (rendfőnök) és két laikus személy vádaskodása alapján indult egyházi vizsgálat. Athanaszioszt fajtalankodással és hamis tanúk felbérelésével vádolja Khrüszosztomosz páphoszi püspök is, aki szintén egyik lehetséges utódja az öreg egyházfőnek.

Az arkhimandriták egyikét, Andreasz Konsztantinideszt az egyház már a múlt héten felfüggesztette a limasszoli egyházmegyében viselt rendfőnöki tisztségéből, miután olyan vádak láttak napvilágot, miszerint cölibátusi fogadalma ellenére két törvénytelen gyermeke született. Ha a vád beigazolódik, a főapátot akár ki is taszíthatják a papi rendből.

A ciprusi ortodox egyházat megrengető botrányok tág teret kaptak a helyi sajtóban, és az erkölcsi züllést elítélő nyilatkozatokra késztették az ország vezető politikai pártjait - írta az AP. A szodómiával vádolt Athanasziosz annak a Krüszanthosz bíborosnak az utódja a limasszoli püspöki székben, akit egy sokmillió dolláros pilótajátékban való részvétel miatt váltottak le tavaly.

Az egyházi botrányok arra késztették Alekosz Markidesz ciprusi főügyészt, hogy független rendőrségi vizsgálatot is elrendeljen.

Khrüszosztomosz kitioni (Larnaca) érsek megérettnek nevezte az időt arra, hogy a hívek útilaput kössenek az egész klérus talpára.

(MTI)