Magyar idő szerint este tíz óra körül véget érhet a szavazatok újraszámlálása Florida államban. Ez azonban még mindig nem jelenti, hogy hivatalos végeredmény születhet, mert ha továbbra is ilyen szoros marad az eredmény, akkor a külföldön tartózkodó floridai állampolgárok szavazatai döntenek. Ezek a szavazatok viszont, csak tíz nap múlva érkeznek meg a választási bizottságokhoz.

A floridai választási hivatal előzetes, de a leadott szavazatok 100 százalékán alapuló eredményei szerint ebben az amerikai szövetségi államban George W. Bush, a republikánusok elnökjelöltje 1805 szavazattal előzte meg demokrata riválisát, Al Gore-t. Azonban még hátravan a szavazatok - már bejelentett - újraszámlálása, s ha az eredmény akkor is ilyen szoros marad, akkor a külföldön élő floridaiak voksai dönthetnek majd a két politikus között.

Bush 2 909 136 szavazatot kapott, a jelenlegi amerikai alelnök, Al Gore pedig 2 907 331 szavazatot. A floridai törvények szerint, ha a két jelölt közötti különbség 0,5 százalék alatt van, újra kell számlálni a voksokat - így azután Bob Butterworth floridai igazságügy miniszter bejelentette az újraszámlálást, s azt is közölte, hogy ennek eredményeit még várhatóan szerdán, helyi idő szerint négy-öt óra körül nyilvánosságra hozzák. (Ez magyar idő szerint este 22-23 órát jelent.) Butterworth szerint az újraszámlálás semmiképp sem tart majd hosszabb ideig, mint a voksok eredeti, szerda hajnali megszámlálása.

Azonban a helyzetet jócskán bonyolítja a külföldön szavazók problémája. Az egyik floridai választási illetékes, Clay Roberts a Reuters jelentése szerint közölte, hogy akár tíz napba is beletelhet, amíg sikerül megszámolni a külföldön lévő floridaiak által leadott, mintegy 2300 szavazatot. Ezeket ugyan november 7-ig postára kellett adni, de 10 nap van arra, hogy beérkezzenek a választási központokba. Ha a szerdai floridai újraszámlálás után is ilyen csekély marad a különbség a két jelölt között, mint amit a mostani adatok tükröznek, akkor ezek a "távvoksok" határozhatják majd meg a floridai szavazás végeredményét, s ezzel az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

(MTI)

Ajánló:

(2000.11.06.)

Korábban:

(2000. november 8.)