Érvénytelennek bizonyult a Szlovákiában szombaton megrendezett népszavazás. A részvétel ugyanis az érvényességhez szükséges 50 százalék helyett mindössze 19 százalékos volt. A népszavazással a parlamenti választások előrehozását szerette volna elérni a volt szlovák miniszterelnök, Vladimír Meciar vezette ellenzék. Mivel a voksoláson nem jelentek meg kellő számban a választópolgárok, Meciar hatalomba való visszatérése is meghiúsult.

Érvénytelennek bizonyult a szombati szlovákiai népszavazás, amelyen a részvétel még a húsz százalékot sem érte el. A referendum az ellenzék kudarca, a kormánykoalíció sikere volt. A négymilliónál több szavazati joggal bíró választópolgár közül csupán 816.254személy járult az urnákhoz, ami mindössze 19,98 százalékos részvételt jelent.

A leadott szavazatok közül 95,07 százalék (759.124 szavazó) igenlő, 4,93 százalék, (39.369 szavazó) pedig nemleges választ adott arra a kérdésre, tartsanak-e előrehozott választásokat. A referendum akkor lett volna érvényes, ha a jogosultak 50 százaléka, plusz egy fő részt vett volna a népszavazáson. A referendumot az ellenzéki Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) kezdeményezte. A HZDS vezetője a - magyarellenes kirohanásairól és alvilági módszereiről ismert - volt szlovák miniszterelnök, Vladimír Meciar.

Meciar azt remélte, hogy egy előrehozott választáson leválthatja a Mikulás Dzurinda vezette négypárti koalíciós kormányt. Az ellenzéki erők kudarca erősítheti a Dzurinda-kormány iránti bizalmat, így növelheti Szlovákia integrációs esélyeit.

A szlovákiai magyarok egyöntetűen mellőzték a népszavazást. Távolmaradásukkal a Dzurinda-kormánynak a pozícióját igyekezetek erősíteni, amelyben részt vesz a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is.

(MTI)

Ajánló:

szlovákul