Floridában folytatódhat a kézi szavazatszámlálás azokban a megyékben, amelyek előterjesztették erre vonatkozó szándékukat. Eközben elsőfokon elutasították azt a republikánus beadványt, amely a kézi számlálás leállítását célozza. Még nem tudni, hogy e kézi számlálás eredményeit figyelembe kell-e majd venni a floridai végső összesítéskor. Erre vonatkozóan a republikánusok szerint továbbra is Harris asszony elutasító állásfoglalása van érvényben, bár ezen állásfoglalást a demokraták megtámadták.

A floridai legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy foglalt állást, hogy folytatódhat a kézi szavazatszámlálás azokban a megyékben, amelyek előterjesztették erre vonatkozó szándékukat. Három megyéről - Broward, Miami-Dade és Palm Beach megyéről - van szó. Tekintettel e megyék jelentős demokrata túlsúlyára, a kézi számlálás során - a szavazatszámláló gép által érvényes szavazatnak nem minősített szavazólapok között - statisztikai valószínűség szerint több plusz szavazatot találhatnak majd Al Gore demokrata elnökjelölt javára, mint ahány olyan szavazatot, amely George Bush republikánus jelöltet támogatja.

Al Gore elnökjelölt

Fotó: Reuters
A demokraták azt remélik, hogy ezen újraszámlálások nyomán Gore javára fordulhatnak a floridai szavazati arányok. A zömmel géppel végzett legutolsó összeszámlálási adatok szerint Bush 300 szavazattal vezet Gore előtt, csaknem 6 millió leadott szavazat mellett. Az az elnökjelölt, aki bármilyen csekély többséggel megnyeri a floridai elnökválasztást, megkapja az állam 25 elektorának a támogatását, és ez eldönti az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

William Daley, Gore kampánystábjának vezetője a legfelsőbb bírósági állásfoglalás nyomán felszólította a szóban forgó megyéket, folytassák bátran a kézi szavazatszámlálást. Katherine Harris, a Florida állam szavazatösszesítő testületének republikánus pártállású elnöke egy nappal korábban úgy döntött, hogy nem hajlandó figyelembe venni a floridai szavazathitelesítéskor a leadási határidő után elvégzendő kézi számlálások eredményeit. A megyei szavazatösszesítések benyújtásának hivatalos határideje kedden délután járt le, és a 300 szavazatos Bush-előny az akkori állapotot tükrözi.

A demokrata kampánystáb jogászai azt hangoztatják: a legfelsőbb bíróság engedélye nyilvánvalóan nem olyan szándékot tükröz, hogy a taláros testület a semmibe akarja kidobatni a kézi szavazatszámlálás eredményeit, ha egyszer jogszerűnek mondta a számlálás folytatását. A demokraták önkényesnek tartják Harris eljárását. Az eljáró bíró csütörtökön meghallgatta a feleket, és helyi idő szerint péntek délelőttre ígérte állásfoglalásának kihirdetését.

Ez azonban még csak reménybeli értelmezés. A republikánusok - akik főként az egységes szavazólap-minősítési szempontrendszer hiányára, a kézi számlálás szubjektív elemeinek vélt torzító hatására, valamint (a többi megyével való összevetés tekintetében) az egyenlő elbírálás elvének sérelmére hivatkozva ellenzik a kézi szavazatszámlálás lebonyolítását ezekben a demokrata többségű megyékben - azt hangoztatják, hogy a legfelsőbb bíróság nem az ügy érdemében határozott, hanem csupán lehetővé tette a számlálás folytatását.

Hogy e kézi számlálás eredményeit figyelembe kell-e majd venni a floridai végső összesítéskor, erre vonatkozóan a republikánusok szerint továbbra is Harris asszony elutasító állásfoglalása van érvényben, bár ezen állásfoglalást a demokraták a bíróság előtt támadták meg. Beadványukat azonban (egyelőre még?) nem a floridai legfelsőbb bíróság, hanem az illetékes első fokú bíró tárgyalja - ugyanaz, aki kedden kimondta: a szavazatösszesítő testület elnöke egyfelől saját hatáskörében mérlegelheti, hogy figyelembe veszi-e az esetleg utólag benyújtandó kézi számlálási eredményeket, másfelől azonban önkényesen nem járhat el.

Eközben nem a floridai állami, hanem az amerikai szövetségi bírói fórumrendszer előtt fekszik egy másik, republikánus beadvány, amely a kézi számlálás leállítását célozza. Első fokon ezt a kérvényt a bíró elutasította, és most a fellebbezést az atlantai székhelyű fellebbviteli bíróság teljes, 12 tagú tanácsa kívánja elbírálni. A bíróság péntek reggel 7 óráig várja az összes irat becsatolását a kérelmező republikánusoktól.

Mindezeken felül pénteken éjfélig kell fogadni Floridában a tengerentúlról postán érkező szavazatokat. Ezek feldolgozásának eredményét szombaton közzé lehet tenni. A fentiekből következően a republikánusok amellett kardoskodnak, hogy a kedd délutáni állapotokat tükröző, 300 szavazatos Bush-előnyt mutató adatokhoz egyszerűen adják hozzá a tengerentúli voksok eredményét, és akkor megkapják a végleges és teljes floridai eredményt. A demokraták szerint azonban mindezt módosítani kell majd a kézi szavazat-újraszámlálási eredményekkel. Magát az újraszámlálást - becslések szerint - mintegy egy hét alatt lehet elvégezni.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. november 16.)