Az amerikai legfelsőbb bíróság valószínűleg kiheverhetetlen csapást mért Al Gore elnöki reményeire. Bár a bírák nem mondták ki véglegesen, hogy el kell utasítani a demokraták kérését a kézi szavazatszámlálásra, de gyakorlatilag kivitelezhetetlennek minősítették azt. A washingtoni taláros testület visszaküldte a floridai legfelsőbb bíróságnak az elnökválasztási szavazatszámlálás ügyét, hogy oldja meg a feladatot, ha képes rá. Gore-t pártja országos bizottságának elnöke visszalépésre szólította fel, de más demokrata politikusok szerint is kétségbeejtő a helyzet.

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság, washingtoni idő szerint kedden késő este kihirdetett döntésében visszaküldte a floridai legfelsőbb bíróságnak az elnökválasztási szavazatszámlálás ügyét. Eszerint az Al Gore demokrata elnökjelölt által kért kézi szavazatszámlálás lebonyolítása az eddig adott feltételek mellett nem tenne eleget az alkotmányosság követelményeinek, mert nincs egész Floridában érvényes, egységes mérce a szavazatszámláló gép által érvényesnek nem tekintett szavazólapok kézi minősítésére. Ebből következően nem teljesül az egyenlő elbánás elvének követelménye. Ez a megállapítás George Bush republikánus elnökjelöltnek kedvez.

Másfelől viszont az amerikai legfelsőbb bíróság nem mondta ki azt, hogy véglegesen el kell utasítani a demokraták kézi számlálási kérését, hanem azt a feladatot adta a floridai legfelsőbb bíróságnak, hogy az igyekezzen kidolgozni olyan jogi feltételeket, amelyek mellett a számlálás alkotmányosan lebonyolítható.

A kilenc tagú amerikai legfelsőbb bíróság 7-2 arányban szavazott úgy, hogy alkotmányossági okokból a jelenleg adott feltételek mellett nem szabad lebonyolítani a demokraták által kért kézi számlálást. Az állásfoglalás egy másik részében a bírák 5-4 arányban úgy ítélték meg az összetett helyzetet, hogy az alkotmányossági hiányosságok nem is orvosolhatók - hangsúlyozzák egyes jogi szakkommentátorok. Ha ez utóbbi olvasatuk helytálló, akkor egyáltalán nincs is mód az Al Gore által kért kézi számlálás lebonyolítására.

Tehát a washingtoni legfelsőbb bírósági bírák a floridai legfelsőbb bíróságot felszólították lényegében arra, hogy oldja meg a feladatot, ha képes rá. Szakértők szerint egyelőre nem állapítható meg teljes pontossággal, mi lehet a következő napok eljárásrendje.

A döntés alaposabb tanulmányozása alapján mind egyértelműbben kiviláglik: a testület, az alkotmányos hiányosságokra történő rámutatással gyakorlatilag kivitelezhetetlennek minősítette a demokraták által kért kézi szavazatszámlálást. A washingtoni taláros testület tehát minden jel szerint kiheverhetetlen csapást mért Al Gore elnöki reményeire.

Az elnökválasztó elektori testületnek december 18-án meg kell ejtenie a tényleges elnökválasztást, ami a megfigyelők szerint hallatlanul rövid határidőt jelent szinte megoldhatatlan feladatok elvégzésére.

James Baker volt amerikai külügyminiszter, George Bush republikánus elnökjelölt megbízottja olyan nyilatkozatot tett, hogy Bush elégedett az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével.

Már Gore hívei sem hiszik, hogy lebonyolítható a kézi szavazatszámlálás

Gore elnökjelölt demokrata kampánystábjának egyik tagja, első reagálásában elkeserítőnek minősítette az amerikai legfelsőbb bíróság állásfoglalását. Egyes demokrata körökben úgy vélekednek: a Washingtonban megfogalmazott alkotmányossági aggályok fényében a Floridába visszaküldött üggyel a floridai legfelsőbb bíróság alighanem csak egy dolgot tehet: megállapítja, hogy nem áll módjában megfelelő időre kidolgozni az elfogadható szavazólap-minősítési mércéket, és e mércék alapján - az esetleges jogi ellenvetésekre is időt hagyva - lebonyolítani a kézi számlálást.

Laurence Tribe, Al Gore jogi tanácsadóinak egyike, aki az első washingtoni legfelsőbb bírósági eljárásban képviselte a demokrata elnökjelöltet, George Bush republikánus elnökjelölt győzelmeként értékelte a mostani amerikai legfelsőbb bírósági döntést. A harvardi jogászprofesszor Tribe úgy vélekedett, hogy Gore részéről most már a "méltó visszalépés" lenne a helyes lépés.

Visszalépésre szólítják fel Al Gore-t

Ed Rendell, az amerikai Demokrata Párt országos bizottságának elnöke visszalépésre szólította fel Al Gore demokrata elnökjelöltet. Rendell az MS-NBC tévéállomásnak tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ez a személyes véleménye, és nem egyeztette a párt országos bizottságával.

Gore és alelnökjelöltje, Joseph Lieberman azonban közölte: a terjedelmes és összetett legfelsőbb bírósági döntést egyelőre tanulmányozzák, és szerdáig nem tesznek érdemi, hivatalos nyilatkozatot. (Ez a közlés washingtoni idő szerint nem sokkal kedd éjfél előtt hangzott el.) Demokrata kampányilletékesek és pártpolitikusok számos különféle forrás szerint úgy vélekedtek, hogy Gore elnöki ambíciói "kétségbeejtő" helyzetbe kerültek.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntéséből az alaposabb tanulmányozás alapján mind egyértelműbben kiviláglik: a testület, amely most 7-2 arányban érvénytelenítette a floridai legfelsőbb bíróság kézi számlálást elrendelő múlt pénteki határozatát, az alkotmányos hiányosságokra történő rámutatással gyakorlatilag kivitelezhetetlennek minősítette a demokraták által kért kézi szavazatszámlálást. A washingtoni taláros testület tehát minden jel szerint kiheverhetetlen csapást mért Al Gore elnöki reményeire.

(MTI)