Mladen Ivanics alakíthat kormányt a boszniai Szerb Köztársaságban

A várakozásoknak megfelelően Mladen Ivanics mérsékelt politikust, a gazdasági tudományok professzorát bízta meg kormányalakítással szombaton a boszniai Szerb Köztársaság újonnan megválasztott elnöke. A miniszterelnök a kabinet elsődleges feladatának tartja a korrupció elleni harcot, a politikai és gazdasági reformok végrehajtását, illetve a köztársasági intézményrendszer megerősítését.

Mirko Sarovics elnök azután hozott döntést Ivanics személyéről, hogy hosszas konzultációkat folytatott a novemberi választásokon győztes pártokkal. "Meg vagyok győződve arról, - és ő maga is (Ivanics) úgy vélekedik -, hogy biztos és stabil parlamenti támogatást képes szerezni a programjához és egy hozzáértő kormány felállításához" - közölte újságírókkal Sarovics.

A 42 éves Ivanics vezette Demokratikus Haladás Pártja (PDP) a második helyen végzett a parlamenti választásokon. Az első helyen a Radovan Karadzics volt boszniai szerb elnök alapította Szerb Demokrata Párt (SDS) végzett. Az amerikai kormányzat "bűnszövetkezetnek" bélyegezte meg az SDS-t, s figyelmeztette a boszniai Szerb Köztársaságot, hogy Washington semmiféle pénzügyi támogatást sem nyújt az entitásnak, ha az új kormányban helyet kapnak a párt képviselői (egyébként maga Sarovics elnök is az SDS-nek a tagja).

Az SDS, a PDP, valamint a Szocialista Párt (SPRS) és a Demokratikus Népi Szövetség (DNS) a választások után együttműködési megállapodást kötött biztos parlamenti többség kialakításához, hogy megalakulhasson olyan kormány, amely szilárd támogatással rendelkezik a törvényhozásban. A négy párt 49 mandátumot birtokol a 83 fős boszniai szerb parlamentben.

Ivanics korábban közölte, hogy lehetetlen stabil kormányt alakítani az SDS nélkül, de azt is mondta: mindent megtesz, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogassa a boszniai Szerb Köztársaság majdani kormányát. Ivanics úgy vélekedett, hogy az SDS-nek olyan embereket kell javasolnia, akiket a nemzetközi közösség is elfogad. Hozzátette azonban: nem várható, hogy a párt képviselői vezető kulcsfontosságú posztokat kapnak majd az új hatalomban. Ivanics szerint a jövőbeni kormánynak technokratákra kell alapulnia. A kabinet elsődleges feladatának mondta a korrupció elleni harcot, a politikai és gazdasági reformok végrehajtását, illetve a köztársasági intézményrendszer megerősítését.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.17.)