Az izraeli erők szerda este palesztin célpontokat támadtak a Gázai övezetben és a ciszjordániai Rámalláh városánál. Alig néhány perccel a katonai akció kezdete előtt kezdte meg tanácskozását az izraeli biztonsági kabinet, s Ariel Saron miniszterelnök már előre figyelmeztetett: nem hagyja megtorlatlanul a történteket.

A helikopterekről, rakétákkal végrehajtott támadás - amelybe izraeli harckocsik is bekapcsolódtak - mindenekelőtt Jasszer Arafat palesztin elnök testőrsége, a "Force 17" elnevezésű elit egység ellen irányult. Az izraeli haderő egyik szóvivője röviddel a csapás megkezdése után bejelentette, hogy a katonai akciót befejezték. Ezt az AFP helyszíni tudósítói is megerősítették, bár elmondták, hogy az izraeli helikopterek továbbra is a térség felett köröznek.

Fotó: Osama Silwadi

Sebesült palesztin tüntető

Az első jelentések szerint a "Force 17" egyik tagja meghalt, s az izraeli támadásoknak legalább 10 sérültje is van. Egy izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy a Gázai övezetben több célpontot - így fegyverraktárakat, a "Force 17" által használt kiképzőközpontokat és más létesítményeket is - találatok értek.

Az AFP francia hírügynökség szerint a Gázai övezetben legalább féltucat települést ért találat. Az izraeli helikopterek magában Gázában, illetve az övezet déli részén rendőrőrszobákat is támadtak, Rámalláhban pedig a "Force 17" helyi főhadiszállását lőtték, ez azonban a támadás pillanatában üres volt.

Nem sokkal az akció kezdete előtt a palesztinok kiürítették a Palesztin Hatóság rámalláhi főhadiszállását - a helyieket állítólag maguk az izraeliek figyelmeztették, hogy sürgősen távozzanak, mert küszöbön áll az akció.

Fotó: Evelin Hockstein

Sebesült izraeli katona
Az izraeliek a "Force 17" tagjait azzal vádolják, hogy felelősek az Izraelben végrehajtott terrorcselekményekért. Az izraeli támadás nyilvánvaló válasz az elmúlt napok terrorakcióira, így többek között a szerda reggeli merényletre, amelynek két izraeli halottja volt.

Az esti katonai akciót Jasszer Arafat egyik tanácsadója igazolhatatlan agressziónak nevezte, amely "leleplezi az izraeli kormány valódi szándékait". Egy másik palesztin tanácsadó pedig kijelentette: mindez lerombolta a béke utolsó esélyeit is.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 28.)