Az Egyesült Államok ismét felszólította Kínát, hogy engedjék el annak az amerikai kémrepülőgépnek a legénységét, mely vasárnap ütközött össze egy kínai vadászgéppel. Kína egyelőre nem hajlik rá, hogy elengedje az amerikai katonákat, sőt továbbra is követeli, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot a vasárnapi légi incidensért.

Az amerikai vezetők továbbra is törekszenek arra, hogy találkozni tudjanak a gép 24 fős legénységével, akiket a kínaiak nem engednek el, mióta az amerikai kémgépet vasárnap leszállásra kényszerítették a Hajnan-szigeten. Egyelőre az amerikai diplomáciának nem sikerült konkrét időpontot megszerveznie.

A kínai vezetők eddig utalást sem tettek rá, hogy hajlandóak lennének elengedni az amerikai katonákat. George W. Bush amerikai elnök szerdán azt mondta, hogy most már itt az ideje, hogy elengedjék a katonákat, és hagyják hazatérni a EP3-as felderítő repülőgépet - írja a BBC.


A Navy EP-3-as gépe (Fotó: Reuters)

Csiang Cö-min kínai elnök szerdán ismét közölte, hogy bocsánatkérést vár az Egyesült Államoktól az amerikai felderítő repülőgép és a kínai vadászgép összeütközésével kapcsolatban. A kínai államfő 12 napos latin-amerikai körútra indulása előtt közölte: az Egyesült Államoknak kell viselnie a felelősséget a vasárnapi balesetért, és Washingtonnak bocsánatot kell kérnie a kínai néptől.

Ajánló:

(angolul)