A jugoszláv kormánykoalícióban éles vita van arról, hogy a parlamentben felfüggesszék-e mentelmi jogát az előző rezsim két olyan tagjának, akiket visszaélésekkel és bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. A vitát az robbantotta ki, hogy a kormány montenegrói tagjai - akik korábban Milosevics koalíciós partnerei voltak - nem szavazták meg két, visszaéléssel gyanúsított szocialista képviselő kiadatását.

A jugoszláv parlament alsóháza ma foglalt volna állást a szocialista párt (SPS) két képviselőjének ügyéről. A megkeresés az egyik belgrádi bíróságról érkezett: a nyomozóhatóság gyanúsítottként kezelik Nikola Sainovic és Jovan Zebic képviselőket, mert alapos a gyanú, hogy a vámhivatal bevételeinek egy részét pártcélokra költötték.

Sainovic és Zebic a tavaly szeptemberi választásokon szereztek mandátumot a szövetségi parlamentben. Slobodan Milosevic bukása után az új hatalom vizsgálatokat kezdett, és a volt rezsim több vezető képviselője ellen eljárás indult.

A parlament azonban napirendre sem tudta tűzte a kérdést. A szövetségi kormány vezető ereje, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés támogatja ugyan a mentelmi jog felfüggesztését, ám koalíciós partnere, a montenegrói Szocialista Néppárt (SNP) a javaslat ellen szavazott - így nem gyűlt össze a szükséges számú szavazat.

Predrag Bulatovic, a SNP elnöke - akinek pártja a tavalyi választásokig a milosevici vezetés fő montenegrói szövetségese volt - ezt részben azzal indokolta, hogy nem látták a mentelmi jog felfüggesztésére alapot adó feljelentést.

A történtek élénk visszatetszést keltettek a DOS-frakcióban. Az előző rezsim megdöntésében döntő szerepet játszó szerbiai tömörülést kellemetlenül érinti az ügy, hiszen egyik fő választási ígérete volt az előző kormányzat visszás ügyeinek feltárása.

Zoran Zivkovic jugoszláv belügyminiszter kijelentette: nem látta értelmét egy ilyen összetételű jugoszláv parlamentnek. A DOS tavaly kényszerből lépett koalícióra az SNP-vel, mert a szövetségi parlamentben nem volt más - alkotmányos előírások miatt elengedhetetlen - montenegrói partner.

Tegnap hasonló eredménnyel zárult a jugoszláv alsóház mentelmi bizottságának ülése is. Dusan Petrovic, a bizottsági elnöke úgy vélte: a Milosevic elleni vizsgálatot is nehezítheti, ha nem függesztik fel a gyanúsított képviselők mentelmi jogát.

(MTI)