Tánc miatt fiúkat és lányokat tartóztattak le Iránban

Szigorú intézkedéseket hoztak Iránban az iszlám törvények betartatására. Születésnapi rendezvényeken nem táncolhatnak együtt fiúk és lányok. A vidámparkba sem mehetnek be nőtlen férfiak. A szabadelvű újságírók letartóztatásoktól tarthatnak.

Vasárnap letartóztattak Teheránban 50 fiatalt - erről számol be az Iran című helyi napilap. A jelentés szerint a 17 és 25 év közötti fiatalok házi ünnepségen vettek részt, melyet a hatóságok erkölcstelennek találtak. "Fiúk és lányok együtt táncoltak, ezt az iráni törvények tiltják" - idézi a lap.
Az ünnepet a házigazda lányának születésnapjára rendezték, Teherán egyik északi, előkelőnek számító negyedében, ahol a lakosság nagy része a nyugati életstílust követi. A résztvevők szinte mind rokonok voltak, köztük iráni származású külföldi állampolgárokkal.

A Nowrouz című haladó szellemű iráni újság arról számol be, hogy a teheráni nőtlen fiatalemberek nem látogathatják többé a fővárosi vidámparkot. Teherán legnagyobb szórakozó-helyét a "mártírok - alapítványa" üzemelteti. A szigorító döntést, miszerint a parkba ezentúl kizárólag családok léphetnek be, az alapítvány hozta. Nem adtak azonban kielégítő magyarázatot az intézkedést illetően. Az elmúlt napokban éles szóváltások voltak fiatalok csoportjai és a biztonsági emberek között.
A vidámparkok és városi parkok a két nem kedvelt találkozóhelyei az iráni fővárosban, a találkákat azonban gyakran megakadályozzák a rendőrök és a vallási rendőrség önkénteseinek zaklatásai, nem ritkán őrizetbe vételekre is sor kerül.
A vidámpark bezárását a konzervatív Siasat-e Now című napilap is bírálta, mondván, a fiatalokat nem szabad megfosztani a szórakozás lehetőségétől.

Az elmúlt hetekben őrizetbe vették a teheráni egyetemi folyóiratot szerkesztő, illetve kiadó diákokat, ugyanúgy, ahogyan júniusban bebörtönözték a Kavir című folyóirat hat fiatal újságíróját, mert cikkeiket iszlámellenesnek találták.
2000 áprilisától a konzervatívok által ellenőrzött iráni bíróság mintegy 40 folyóirat és napilap további publikációját tiltotta be és több tucat újságírót ítélt börtönbüntetésre különböző indokokkal, de legtöbbször az álhírkeltés és az iszlám értékek megsértése szerepelt a vádpontként.

[origo]