Vasúti kocsikra bukkantak a Genfi-tó fenekén

Több mint 140 éve elsüllyedt tehervagonokat talált meg egy amatőr búvár a Genfi-tó fenekén, 300 méteres mélységben. A négy tehervagon 1859. június 8-án süllyedt el, miután egy vihar eltépte a rögzítőköteleket, és a hajóról a vízbe csúsztak a vasúti kocsik.

Gilbert Paillex, egy lausanne-i amatőr búvár a napokban fedezte fel a vagonokat különleges víz alatti robotgépének segítségével, 300 méter mélységben. A négy tehervagon 1859. június 8-án indult útnak Morges-ből az Industriel nevű teherhajón Le Bouveret felé azzal a céllal, hogy onnan síneken folytassa útját Olaszország felé. Ouchy és Lutry között azonban hatalmas erejű széllökések elszakították a köteleket, amelyekkel hat vasúti kocsit a hajóhoz rögzítették.

Paillex tavaly kezdte el keresni a vasúti kocsikat. Húsz alkalommal kellett alámerülnie a tóban, amíg végre rátalált a 300 méter mélyen fekvő vagonokra, és a saját maga készítette robot segítségével filmfelvételeket készített róluk. A felvételek szerint a vagonok jó állapotban maradtak fenn a tó fenekén, a homokba ágyazódva. Két vagon egymásra csúszott, a másik kettő húsz méterre van tőlük.

Paillex eddig 40 alkalommal állapította meg elsüllyedt tárgyak helyét, és 15 esetben felszínre is hozta azokat. Ezek közt volt egy ezer kiló súlyú vitorlás, amelyet 1993-ban emeltek ki 315 méteres mélységből. A Genfi-tó mélyének titkait kutató búvár 1986-ban 240 méter mélységben megtalált egy Piper típusú repülőgépet is, miután két évvel korábban rábukkant az 1883-ban elsüllyedt "Rhone" nevű gőzhajóra.