Augusztus 13-án aláírják az albán-macedón békemegállapodást

A városközpont felé nyomulnak az albán lázadók Tetovóban. Korábban a gerillák megtámadtak egy macedón katonai konvojt. A harcok ellenére a szláv és az albán politikusok - a nemzetközi közösség képviselőinek jelenlétében - augusztus 13-án Szkopjéban aláírják a békemegállapodást.

Szemtanúk szerint az albán lázadók a Macedónia északnyugati részén fekvő Tetovóban utcai harcokat vívtak, és a városközpont felé nyomultak. Az utcák üresek, és valamennyi üzlet zárva van. A lakosság körében - különösen a szlávok között - pánik tört ki.

Az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) gerillái épületeket foglaltak el a városi laktanya közelében. Délutánra csitultak a harcok, jelentette a dpa német hírügynökség.

Korábban az UCK megtámadta a macedón biztonsági erők Szkopje-Tetovo főútvonalon haladó gépkocsioszlopát. Kormányforrások szerint a rajtaütésben tíz macedón katona életét vesztette, a szkopjei védelmi minisztérium azonban mindössze két sebesült katonát ismert el hivatalosan. Az AFP szerint a mostani veszteség volt a legsúlyosabb a kormányerők soraiban a fél éve tartó összecsapások kezdete óta.

A német hírügynökség úgy tudja, hogy a gerillák gépfegyverekkel és páncélököllel lőtték a tartalékos katonákat és rendőröket szállító teherautókat és autóbuszokat. Legalább egy jármű kiégett.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy korábban katonai helikopterek lőtték a felkelők állásait a főút mentén, nem messze attól a helytől, ahol július végén megtámadtak egy rendőrkonvojt. A védelmi minisztérium szerint a hadsereg csak válaszol a katonákat ért támadásokra, de a Reuters beszámolójában utalt arra, hogy mindkét fél a másikat okolja a papíron július óta érvényben lévő tűzszünet sorozatos megsértéséért.

Egy építési vállalat bejelentette, hogy kiszabadult az az öt útjavító munkás, akiket a gerillák raboltak el Tetovo közelében. A francia hírügynökség a kormány válságkezelő központjában úgy értesült, hogy a munkásokat elengedésük előtt bántalmazták. A férfiak visszatértek Kumanovóba.

A nem csituló harcok ellenére Ohridban folytatódtak a szláv-albán tárgyalások, jelentette a belgrádi Radio B92. A macedón és az albán pártok vezetői Borisz Trajkovszki államfő, valamint James Pardew amerikai megbízott és Francois Léotard, az Európai Unió küldötte jelenlétében tárgyalnak.

Francois Léotard, az Európai Unió macedóniai közvetítője szerdán a kora esti órákban Ohridban bejelentette: augusztus 13-án Szkopjéban írják alá a macedónok és albánok közötti átfogó békemegállapodást. A bejelentést követően mind az albán, mind a macedón tárgyaló fél közölte, hogy elfogadja a békeegyezményt.

A Tanjug jugoszláv hírügynökség úgy értesült, hogy a részletek kidolgozása és összehangolása után először az alkotmány módosításairól szóló keretegyezményt írják alá, ezt követően döntenek a gerillákra vonatkozó szelektív kegyelemről, a fegyveresek leszerelése pedig párhuzamosan történik majd az alkotmány új változatáról folyó parlamenti vitával. Amennyiben a "terroristák" lefegyverzése nem megy végbe, a törvényhozás megszakítja az alkotmány módosításairól kezdett vitát.

Korábban:

A NATO támogatást ígér az UCK lefegyverzéséhez

Gyilkosságok vetnek árnyékot az albán-macedón tárgyalásokra