A bolgár gazdasági minisztérium bezáratott csütörtökön egy utazási irodát, amely szervezett módon utaztatott roma és török származású kivándorlókat Norvégiába.

Az engedély nélkül működő Deri-ka ruszei utazási irodát az ilyen esetekben kiszabható maximális pénzbírság, 30 ezer leva (15 332 euró) megfizetésére is kötelezték. A bolgár rendőrség július 13-án indított vizsgálatot hat olyan utazási iroda ellen, amelynek köze volt cigány és török származású bulgáriai kivándorlók szervezett norvégiai kiutaztatásához. Júliusban több száz bolgár állampolgár érkezett busszal Norvégiába és kért ott menedékjogot - hasztalanul azonban, mert a norvég hatóságok visszaküldték őket.

A bolgár hatóságok szerint ruszei cégek a könnyű norvégiai munkavállalás hamis ígéretével csábítják norvégiai kivándorlásra a munkanélküli bulgáriai romákat és törököket.

Bulgária április 10-én lekerült a schengeni övezet feketelistájáról és a szófiai hatóságok attól tartanak, hogy a kivándorlók ügye a vízummentesség felülbírálatára késztethet egyes nyugat-európai országokat.