Maoisták véres merénylete Indiában

A dél-indiai Ándhra Prades államban feltehetőleg maoista lázadók által elhelyezett, távirányítású aknára futott egy rendőröket szállító dzsip.

A hétfői robbantás megölt kilenc rendőrt és a civil sofőrt, és megsebesített két másik rendőrt. A helyi választások felügyeletére igyekvő rendőrök dzsipjét a rendőrség szerint a betiltott Népi Harccsoport lázadói robbantották föl távirányítással az állam fővárosától, Haidarábádtól 350 kilométerre keletre lévő Bondlamotu falu közelében. Ezt a termékeny földjeiről és tehetős kereskedőiről ismert vidéket a lázadók eddig megkímélték.

Az 1980-ban alakult lázadó csoport sokkal inkább Ándhra Prades északi, szegény törzsek lakta részén tevékenykedik, pártfogójukként lépve föl és a kínai Mao Ce-tung eszméin nyugvó forradalmi állam létrehozására törekedve. A hatóságok egy másik hétfői támadást is a rovásukra írtak: a Haidarábádtól 200 kilométernyire északra fekvő Dzsalgáon városában ugyanis rálőttek a kormányzó Bháratíja Dzsanata párt egyik helyi vezetőjére, aki csak megsebesült.