A hivatalos görög ortodox egyház feje az Egyesült Államokat ért keddi terrortámadások mögött "Isten haragját" vélte felfedezni pénteki szentbeszédében.

"Akik bölcsnek és erősnek hitték magukat, megmutatták, hogy gyengék és esztelenek. Isten haragja lesújt arra, aki nem hisz benne" - dörögte a szószékről a nacionalizmusáról és Amerika-ellenességéről ismert Hrisztódulosz. "Természetesen a tragédia ártatlan áldozatai nem tehetnek semmiről, de a tisztségviselőknek és a hatalom birtokosainak rá kell döbbennie, hogy nem vehetik semmibe az isteni és emberi igazságot" - fűzte hozzá a főpap a félhivatalos ANA görög hírügynökség szerint.

A görög egyház feje korábban, délelőtt az ország összes politikusa jelenlétében misét mondott a merényletek áldozatainak emlékére. Hrisztódulosz nemrégiben hivatalos "békelátogatást" tett Szerbiában, egy olyan államban, amelynek ügyét egyháza a legcsekélyebb árnyalás nélkül magáévá tette a jugoszláv konfliktusok idején, többek között a szövetségesek bombázásai alatt - írta az AFP.