Az iszlámábádi vezetés csütörtökön bezáratta a tálibok konzulátusát Karacsiban. Az afgán diplomatáknak három napon belül el kell hagyniuk az országot. A tálib követ korábban a sajtó képviselői előtt kritizálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, köztük Pakisztánt is.

A pakisztáni kormány csütörtökön elrendelte a tálibok konzulátusának bezárását a dél-pakisztáni Karacsiban. Erről a tálibokhoz közeli Afghan Islamic Press hírügynökség számolt be. A jelentés szerint a táliboknak három nap alatt el kell hagyniuk a kikötővárost, és mivel az intézkedésre már napok óta számítani lehetett, az afgán munkatársak útra készen állnak.

Pakisztán az egyetlen ország, amelyik továbbra is fenntartja diplomáciai kapcsolatait Afganisztánnal, afgán nagykövetség működik a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban, és konzulátus további két városban, Kvettában és Pesavárban. A bírálatokra az iszlámábádi vezetés hónapok óta azt feleli, hogy a pakisztáni képviselet nélkül a tálibok nem tudnának kommunikáni a világgal.

A pakisztáni külügyminiszter szerdán felszólította Abdul Szalem Zaif pakisztáni tálib nagykövetet, hogy sajtótájékoztatóin ne rágalmazzon harmadik világ-beli országokat. A nagykövet korábban a sajtó képviselői előtt erősen kritizálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, köztük Pakisztánt is.

[origo]