Az amerikai kongresszus képviselőháza szerdán támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy újabb NATO-bővítési hullámot hajtsanak végre Kelet-Európában. Az erre irányuló indítványt, amely nem nevezte meg, hogy konkrétan mely országokkal kellene kibővülnie az atlanti szövetségnek, a képviselők elsöprő többséggel, 372-46 szavazati arány mellett fogadták el.

A NATO 1997-ben hívta meg a szervezetbe Magyarországot, Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot. E három állam 1999 tavaszán lett a szövetség tagja. A tervek szerint a következő bővítési fordulóról 2002 végén, a prágai NATO-csúcson döntenek, akkor nevezik meg azokat az államokat, amelyek meghívót kapnak. A pályázók között tartják számon a három balti államot (Észtországot, Lettországot és Litvániát), továbbá Szlovéniát, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát.

A képviselőházban megszavazott indítvány szövege kitér arra, hogy a NATO a hidegháború lezárulta és a Szovjetunió felbomlása ellenére is létfontosságú szerepet tölt be az európai biztonság szempontjából. Méltatja, hogy az Oroszországból az utóbbi időben érkező jelzések az újabb NATO-bővítés ellenzésének enyhülésére utalnak. Az ellenszavazatot leadók a vitában azzal érveltek, hogy a NATO betöltötte történelmi hivatását, és a további bővítés helyett fel kellene oszlatni.

A képviselőházban elfogadott szöveghez hasonló indítvány fekszik a szenátus előtt is.

Korábban:
Szlovákia lehet az új NATO-tag