Ismét a Zöldeken múlik Schröder sorsa

Éves konferenciát tart a német kormánykoalíció kisebb pártja szombaton Rostockban. A találkozó tétje hasonló, mint a múlt heti, parlamenti bizalmi szavazásé: amennyiben a többség nem támogatja Schröder kancellár Amerika-barát politikáját, széteshet a Németországot irányító vörös-zöld koalíció - írja a BBC.

Erősen megosztottak a Zöldek Németország háborús szerepvállalása miatt. A párt vezetője, Joschka Fischer külügyminiszter teljes mértékben támogatja a kancellár politikáját, amely „feltétel nélkül” az Egyesült Államok vezette koalíció mellett van, és mintegy 4000 német katonát küld a térségbe. A Zöldek pacifista szárnya ezzel szemben ellenzi a katonai beavatkozást, és a párt koalícióból való kilépését követeli. Többen a „kritikai szolidaritás” álláspontjára helyezkednek, vagyis támogatják a terroristaellenes szövetség céljait, de például bizonyos fegyverek bevetését ellenzik.

Az éles vitában várhatóan nagy szerep jut Claudias Rothnak, a párt másik vezetőjének. Minden bizonnyal az ő feladata lesz a szélsőséges álláspontok összebékítése; Roth korábban azt követelte a kancellártól, hogy a szövetségesek szüneteltessék a bombázásokat a humanitárius segélyek célba jutásáig. A kompromisszum elérését megkönnyítheti, hogy az Északi Szövetség gyakorlatilag kiszorította a tálibokat Afganisztánból, így mostantól a humanitárius akciók kerülhetnek előtérbe.

A Zöldek egyik befolyásos politikusa ugyanakkor kijelentette: amennyiben a küldöttek nem erősítik meg a parlamenti frakció és a párt által delegált miniszterek álláspontját, úgy felborul a Németországot vezető koalíció.

A Schröder kabinet a Bundestagban több mint egy hete 336-326 arányban bizalmat kapott.

[origo]

Korábban:

Bizalmat kapott Schröder a Bundestagban
(2001. november 16.)