Radioaktív anyag az al-Kaida titkos bázisán

Valódi atombomba késztésére nem, de radioaktí szennyezést okozó, úgynevezett piszkos bombák készítésére alkalmassá vált az Oszama bin Laden vezette terrorszervezet. Amerikai és brit források szerint az al-Kaida egyik, Kandahár melletti földalatti bázisán 238-as izotópot és ciánt találtak a tálibellenes katonák.

Az amerikai nyomozók szerint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat elegendő radioaktív anyaggal rendelkezhet gyengébb radiológiai fegyverek, "piszkos bombák" készítéséhez. Erről a Newsweek című amerikai hetilap és a The Daily Telegraph című brit napilap számol be hétfői számában.

Véleményüket a szakértők azokra az - európai és amerikai célpontokat megjelölő - tervekre alapozzák, amelyeket az al-Kaida afganisztáni laboratóriumaiban és rejtekhelyein találtak. A londoni lap szerint a tálibellenes erők 238-as izotópokat tartalmazó (gyengén radioaktív) uránt, valamint ciánt találtak az al-Kaida egyik Kandahár közelében lévő földalatti bázisán.

A Newsweek szerint a talált anyagok alkalmatlanok ugyan atombomba készítésére, s ehhez az al-Kaidának megfelelő technológiája sincs, de a tervek azért arra utalnak, hogy a terrorszervezet olyan sugárzásterjesztő bombákat akart kifejleszteni, amelyek egész városnegyedeket beszennyezhetnének - írta az AFP.