Blair a feszültség enyhítéséről tárgyal Pakisztánban

Dzsaszvant Szingh indiai külügyminiszter hétfőn kijelentette: kormánya mindaddig nem kezd tárgyalásokat Iszlámábáddal, amíg a pakisztáni kormány meg nem változtatja a terrorizmussal kapcsolatos magatartását. Időközben Tony Blair brit kormányfő dél-ázsiai körútja során Iszlámábádba érkezett, ahol a két állam között fennálló feszültség enyhítése érdekében tárgyalásokat folytat Musarraf pakisztáni elnökkel.

Az indiai diplomácia vezetője hétfői nyilakozatában "kettős mérce" alkalmazásával vádolta Pakisztánt. A diplomata ezzel arra utalt, hogy miközben Iszlámábád támogatást nyújtott az Egyesült Államoknak az Afganisztánban rejtőzködő terroristák elleni háborúban, továbbra is támogatta az India ellen támadásokat intéző muzulmán szélsőségeseket.

India és Pakisztán viszonya évtizedek óta feszült a két ország között megosztott Kasmír miatt. India Dzsammu és Kasmír államában több muzulmán szakadár szervezet harcol a túlnyomórészt muzulmánok lakta állam Indiától való elszakadásáért. Az indiai kormány azzal vádolja Pakisztánt, hogy kiképzéssel, fegyverrel és pénzzel támogatja a szélsőséges szeparatista mozgalmakat.

A dél-ázsiai körúton tartózkodó Tony Blair brit kormányfő közvetíteni próbál India és Pakisztán között a veszélyes feszültség enyhítése érdekében. Blair hétfőn Iszlámábádba érkezett, hogy ott Pervez Musarraf államfővel tárgyaljon. A brit miniszterelnök ezt megelőzően Újdelhiben járt, ahol megbeszélést folytatott Atal Behari Vadzspaji miniszterelnökkel.

Blair indiai tárgyalásai után adott nyilatkozatában azt közölte, hogy Vadzspaji kész tárgyalni Pakisztánnal, amennyiben Iszlámábád egyértelműen elveti és elítéli a terrorizmus minden formáját.

Korábban:

India-Pakisztán: ellentmondó hírek egy lezuhant repülőről