Elkészült Mekka, az iszlám szent városa rendezési terve. Az új létesítményekben a jelenleginél jóval több zarándokot fogadnának. A török kormány tiltakozása ellenére nemrég már elbontottak egy oszmán-kori erődöt.
Az al-Ajjad erőd már a múlté, helyén grandiózus kereskedelmi és szállodaközpont magasodik majd a muzulmánok szent városát, Mekkát modernizáló nagyszabású szaúdi elképzelések szerint. Az erődöt még az oszmánok építettek, hogy visszaverjék a lázadó törzsek támadásait a szent helyek ellen. A múlt héten rombolták le, figyelmen kívül hagyva a török tiltakozásokat.

A szaúdi hatóságok már zöld utat adtak a komplexum építésére, amelynek révén a korábbinál kétszer több zarándokot tudnak majd elhelyezni a mekkai Nagymecset közvetlen közelében. Az al-Ajjad lerombolását Törökország nagy felháborodással kísérte, sőt Ankara kilátásba helyezte, hogy bojkottálja akár a mekkai zarándoklatot is. Az erődöt 1775-ben kezdték építeni Mekka külvárosában, a Kába szent kövének közvetlen közelében. Ankara az UNESCO-hoz eljuttatott tiltakozásában az oszmán kulturális örökség lerombolását egyenesen a bámijáni Buddha-szobrok elpusztításához hasonlította, mindhiába.

"A Nagymecset közelében lévő épületek nagy része igen régi és korlátozott férőhelyeivel nem tudja kiszolgálni az egyre nagyobb számban érkező muzulmán híveket" - érvelt az a tanulmány, amelyet a mekkai székhelyű kutatóintézet, a Fakih Research and Development Center készített. A tanulmány szerint mecset környékét csak úgy fejleszthetik, ha modern, nagy kapacitású toronyházakat építenek, és megoldják a közlekedési problémákat.

Az iszlám első számú szent városának fejlesztési terve szerint a mecset körüli szálláshelyek alapterületének számát megháromszorozták. Az 5 négyzetkilométeres területen így majdan képesek lennének 1,2 millió zarándok fogadására. Jelenleg valamivel kevesebb, mint félmillió zarándokot fogadnak.

A terv szerint 45 ezer gépkocsi számára épül parkolóhelyek. Jelentősen bővítenék a gyalogosoknak fenntartott területet is: 6 ezer négyzetméterről 120 ezer négyezetméterre. A hagyományos arab bazár jelenleg 180 ezer négyzetmétert foglal el a zarándokhely körül, a tervekben ultramodern bevásárlóközpontokat és egy fedett piacot is megálmodtak 660 ezer négyzetméteren.

A gyakran tragédiához vezető tumultus elkerülésére mintegy negyven bevezető utat is építenek a mecsethez, a gyalogosok számára pedig föld alatti alagút készül. A telepítendő park 30 ezer négyzetméretes lenne.

A mecset fölé magasodó domboldalon ingatlanberuházást terveznek 1,6 milliárd dolláros költséggel. Több száz régi épület helyén 120 lakótorony épül, ezekben százezer ember elhelyezésére alakítanak ki lakóteret. Hasonló komplexumot terveznek a mecset melletti régi kórház helyére, amely szintén az al-Ajjad nevet viseli. A kórház régi épületét elbontanák, és újat építenének.

A óriásprojekt megvalósítását egy három cégből - a Mecca Construstionból, Bin Ladenből, és Saudi Ogerből - álló konzorcium nyert el.

A mekkai zarándoklatra évente mintegy 2 millió muzulmán hívő érkezik a világ minden részéről. A jelenlegi uralkodó, Fahd király trónra lépése, 1982 óta Szaúd-Arábia mintegy 27 milliárd dollárt költött az iszlám szent helyei, Mekka és Medina befogadóképességének kibővítésére.

Korábban:

Mekkában leromboltak egy történelmi értékű erődöt

Halálos balesetet szenvedett 52 mekkai zarándok