Iszlám szélsőségest öltek meg Algériában

Az algériai biztonsági erők az elmúlt napokban tizenhárom muzulmán szélsőségest öltek meg Algírtól keletre és délre. Az akciót számos szélsőségesek által elkövetett merénylet előzte meg.

Az Al-Habar című napilap kedden arról számolt be, hogy a Hasszán Hattab vezette Ima és Harc Szalafista Csoport nevű szélsőséges muszlim szervezet (GSPC) tizenegy fegyveresét ölték meg a hadsereg egységei az Algírtól 300 kilométerre keletre lévő Szétif körzetében, valamint Dzselfánál, az algériai fővárostól 270 kilométerre délre. A hadsereg több napja katonai műveleteket végez a két térségben a GSPC ellen - írta az arab nyelvű lap.

A szélsőséges csoport ellen Kabíliában is folynak hadműveletek. A biztonsági erők a térségben mintegy száz személyt - a szélsőséges szervezetet támogató csoportok tagjait - tartóztattak le.

A lap ugyanakkor beszámolt arról, hogy GSPC helyi vezetői között, akik egyre inkább kikerülnek országos emírjük (vezetőjük), Hasszán Hattab irányítása alól, hatalmi harc folyik a vezető szerepért.

A GSPC Batna térségét irányító vezetőjét, az Abu Ibrahim néven is ismert Nabil Sahrauit egy másik rivális helyi vezető, Abderrezak le Para, egy dezertált egykori ejtőernyős ölte meg. A lap beszámolója szerint a hadsereg egy járőre végzett egy muzulmán szélsőségessel a Bumerdesz közelében lévő Keddarában.

Vasárnap bomba robbant az Algírtól 120 kilométerre délkeletre fekvő Szidi Jahiában, s egy katona megsérült. Egy másik, francia nyelvű algériai lap, a L'Expression viszont arról számolt be, hogy hétfőn egy pokolgépet hatástalanítottak az algíri Bab Ezzuar negyedben lévő tudományos és műszaki egyetem egyik előadótermében.