Kormányellenes összeesküvés Afganisztánban

Afganisztánban az átmeneti kormány ellen tervezett állítólagos összeesküvést lepleztek le. A hatóságok cáfolják, hogy politikai okok miatt tartóztattak le 50 embert, akik Hekmatjar mozgalmának tagjai, miközben a biztonsági erőknél a Dzsámat Iszlámi mozgalom képviselői vannak túlsúlyban.

Az átmeneti afgán kormány bejelentette, hogy leleplezett egy kormányellenes összeesküvést, és letartóztattak legalább 50 embert Kabulban. A kabuli rendőrfőnök közölte, hogy a letartóztatottak egy kabuli bombatámadást terveztek, és más kormányellenes tervük is volt.

Az elfogottak többségét Vahidullah Saba-Unn, a hezbi iszlámi mozgalom egyik házi őrizetben lévő parancsnokának házánál kapták el. Az elfogottak legtöbbje a mozgalom tagja volt, aminek vezetője a volt miniszterelnök, Gulbuddin Hekmatjar, aki a tálibok ellen Iránba menekült.

A rendőrfőnök tagadta, hogy politikai okok miatt történtek a letartóztatások, és megjegyezte, hogy a hatóságoknak van bizonyítékuk az őrizetbe vettek ellen. A biztonsági erőknél (rendőrség, hírszerzés) túlsúlyban vannak egy másik iszlám mozgalom, a Dzsámat Iszlámi képviselői.

Az afgán védelmi miniszter szerint Hekmatjar több emberét Kabulba küldték, hogy szabotálja az új kormányt. Hekmatjar pártjában a pastuk vannak többségben, míg a jelenlegi átmeneti kormányban a tádzsikok.

Az afgán hatóságok az elmúlt hat-hét napban körülbelül 300 embert tartóztattak le - írja a BBC.

Ajánlat:

Afganisztán Online