Kiadhatják a britek az al-Kaida feltételezett tagját

A londoni bíróság szerint kiadható az az algáriai férfi, aki ellen az USA-ban vádat emeltek. A New York-i ügyészség szerint Amar Maklulif az al-Kaida egyik vezetője, és fel akarta robbantani a Los Angeles-i repülőteret.
Kiadhatja Nagy-Britannia az Egyesült Államoknak az al-Kaida szervezet egyik feltételezett vezetőjét. A New York-i ügyészség szerint Amar Maklulif az al-Kaida egyik feltételezett vezetője, aki Oszama bin Ladennel arra szövetkezett, hogy felrobbantsák a Los Angeles-i repülőteret 1999. december 31-én, a millenniumi ünnepségek idején.

Az illetékes londoni bíróság bírája pénteken határozott az algériai állampolgárságú Maklulif kiadatását kérő amerikai keresetről. A végső döntést a 37 éves gyanúsított ügyében Jack Straw külügyminiszter hozza meg.

Az amerikai hatóságok szerint Maklulif Nagy-Britanniában terrorista sejtet hozott létre, rendszeres európai körútjain, híveket toborzott leginkább algériai bevándorlók soraiból, és hamis papírok biztosításával kiképzésre küldte őket Afganisztánba.

Feltételezik továbbá, hogy a szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények előkészítéseként al-Kaida-tagokat küldött Kanadába.

Az al-Kaidán belül állítólag "Doktor" fedőnéven ismert férfit tavaly februárban tartóztatták le a londoni Heathrow repülőtéren, amikor Szaúd-Arábiába akart távozni. Maklulif tagadja az amerikai hatóságok által előterjesztett vádakat.