Saron pártja nemet mond a palesztin államra

Sohasem fogadja el egy önálló palesztin állam létrehozását az izraeli Likud párt, amely vasárnap esti határozatával Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök véleményét fogadta el, elvetve Ariel Saron kormányfő előterjesztését.

Saron a pártján belül reá nehezedő nyomásra válaszolva a jobboldali Likud (Egyesülés) vezető testületének ülésén olyan álláspont elfogadását javasolta, hogy a palesztinoknak véget kell vetniük a fegyveres akcióknak és politikai reformokat kell megvalósítaniuk, mielőtt bármiféle tárgyalások kezdődhetnének államuk létrehozásáról. Pártját arra kérte: támogassák a kormány erőfeszítéseit a béke és biztonság megteremtésére A Likud azonban elvetette kormányfője véleményét, s a Netanjahu által javasolt tervezetet szavazták meg, amely egyszerűen kizárja egy független palesztin állam megteremtését. 

Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint a szavazás megkérdőjelezi azt a reményt, hogy bármiféle megállapodás jöhet létre Izrael és a palesztinok között. "A végjáték most már világos, ez a háború nem a terror ellen folyik, hanem.. a 3,3 millió palesztin feletti további uralkodásért. Ez nagyon veszélyes, s reményeim szerint felnyitja a világ szemét, megmutatva, hogy kivel is van dolgunk. Hány palesztin ébred majd holnap azzal, hogy nincs mit vesztenünk?" - mondta Erakat a CNN hírtelevíziónak. 

Az izraeli kormányfő hevesen ellenezte a végül nagy többséggel elfogadott - s számára komoly vereséggel felérő - határozatot, azzal érvelve megakadályozása érdekében, hogy egy ilyen állásfoglalás nyomán hatalmas nyomás nehezedne Izraelre és megkötné a kormány kezét a diplomáciában. 

Az AP hírügynökség értékelése szerint habár a Likud vezető párttestületének ugyan nincs arra hatalma, hogy a kormányfőt kibuktassa székéből, de a szavazás jelzi, mily csekély támogatással bír Saron saját politikai hátországában. A mostani konfliktus hátterében Benjamin Netanjahu volt kormányfő áll, aki bejelentette, hogy a Likud élére pályázik, s reményei szerint Saron helyett őt választják majd kormányfőnek. A Likud mindig is ellenezte a palesztin állam megteremtését. Saron a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy szigorú feltételek teljesítése mellett beleegyezne egy ilyen állam létrehozásába, amely egy ponton túl "elkerülhetetlen" lenne szerinte.